Očevi palčića podijelili savjete za koje bi voljeli da su ih znali ranije

Foto: EPA

17. studenog obilježava se Dan prijevremeno rođenih beba ili palčića. Znanstvenici ne znaju uvijek što uzrokuje prijevremeni porođaj, koji može uzrokovati komplikacije opasne po život, kao i doživotne zdravstvene probleme.

Chris Murphy jedan je od očeva prijevremeno rođenog djeteta. Unatoč urednoj trudnoći, njegov sin Remy rođen je prije termina i unutar 24 sata od porođaja morao je na operaciju kako bi preživio.

"Volio bih da sam imao bolji uvid u to koliko će biti teško. Nikada se zapravo ne možete pripremiti za nedonošče. To se jednostavno dogodi", rekao je za Today.

Murphy i drugi roditelji podijelili su savjete za koje bi voljeli da su ih znali ranije.

Zatražite pomoć odmah

"Odjel neonatalne intenzivne njege nevjerojatno je mjesto na kojem čine čuda. Istovremeno, to je vrlo zastrašujuće i traumatizirajuće mjesto", rekao je Murphy.

Ovaj je tata mislio da se može sam nositi sa stresom. No, dok je četiri mjeseca gledao kako se njegov sin bori za život, počeo je piti, udebljao se i postao anksiozan.

"Trebao sam odmah potražiti pomoć. Bez obzira na to koliko mislite da ste mentalno jaki, slomit ćete se", poručuje.

Postavljajte puno pitanja

Kad je supruga Stevea Michenera rodila njihovu kćer Claire u 24. tjednu trudnoće, on se uplašio. Kaže da je bila toliko sitna da je mogao vidjeti kako joj srce kuca u prsima. Tijekom dva mjeseca, koliko je djevojčica bila na intenzivnoj njezi, često je mislio da umire i danas žali što nije postavljao više pitanja liječnicima.

"Jednostavno nismo znali koja pitanja postaviti", izjavio je.

Očekujte različite odgovore

Mike i Natalie Ryan, nakon rođenja kćeri Juliet u 33. tjednu trudnoće, često su dobivali oprečne odgovore na svoja pitanja.

"To je bila najveća frustracija. Svaki liječnik ima drugačije mišljenje i zato se stvari svakodnevno mijenjaju. Ali znali smo da liječnici znaju što je najbolje", poručuje Mike.

Ponekad slijedite intuiciju

Sin Daniela Corbina rođen je pet tjedana prerano i također se osjećao frustrirano zbog različitih mišljenja liječnika. Iako su on i supruga brinuli hoće li prihvatiti savjete od pogrešne osobe, ubrzo su shvatili da sami znaju što je potrebno.

"Slijedite intuiciju", kaže on.

Teško je pronaći skrb za dijete

Nakon što su nakon dva mjeseca u bolnici doveli Claire kući, Michener i njegova supruga morali su se vratiti na posao. Ali nisu bili sigurni kome će povjeriti brigu o djetetu koje je bilo ovisno o kisiku. Oklijevale su čak i iskusne dadilje.

Srećom, pronašli su stariju ženu koja nije zazirala od medicinskih potreba njihove palčice.

Nećete slomiti dijete

Kad je primio sina Coopera u ruke, Brody Gilbert bojao se da će ga slomiti ili povrijediti. Ipak, medicinske sestre uspjele su ga uvjeriti da će dječaku pomoći kontakt kože na kožu i strahovi su s vremenom nestali.

Emocije su normalne

Chris Murphy borio se s osjećajem bespomoćnosti i straha. Nije znao koliko će mu biti teško. Isto kaže i Brody Gilbert.

"Nikad u životu nisam se osjećao toliko nemoćno, nisam znao što bih trebao učiniti", prisjeća se.

Bit će bolje

"Postoji svjetlo na kraju tunela", tvrdi Murphy.

Iako je njegov sin Remy imao 15 operacija, on je sretan i aktivan dječak. Claire je naučila voziti bicikl i roditelje čini nervoznima jer je fizički jaka i samovoljna. Juliet je završila predškolu, odjevena kao Batgirl.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.