Ne nasjedajte na reklame o eko jelkama

Foto: Pinterest

OVIH SU se dana očekivano u brojnim medijima pojavilI razni prodavači, preprodavači, uzgajivači i dobre duše koji ne nude samo obične rezane jelke već i one iz upitnog eko uzgoja, a poneki su otišli i korak dalje pa i ove godine nude borove u najam. Odlična ideja - unajmite drvce u svojoj megalomanskoj visini od minimalno dva metra (manje ne nude) po cijeni "prava sitnica" - za područje Zagreba "samo" 400 kuna. Bor je posađen u tegli, a u cijenu je uključen dovoz i odvoz kada vam više neće trebati. 
 
I sve bi to bilo jako lijepo jer najmom drvca ostavljate mogućnost da se to isto drvo nakon blagdana vrati u njegovo prirodno stanište - zemlju i tako čuvate floru i faunu naše lijepe zemlje. 
 
Međutim, na sam pogled na borove u tegli znalci već ispod glasa mrmljaju da to nije pravi način kako se drvo štiti jer je takvim borovima pri vađenju iz zemlje znatno oštećeno korijenjenje što će se teško "popraviti" prilikom njihove ponovne sadnje. Posebno ako uzmemo u obzir da će svako to drvo dobra dva tjedna "živjeti" u za njima neprirodnim uvjetima - na toplom suhom zraku centralnog grijanja. Drvce će se nakon izvjesnog vremena neminovno početi sušiti, no čak i ako ćete ga zalijevati prema naputcima znalaca, teško ćete im tako moći vratiti ono sasječeno korijenje koje je bor od dva metra za vrijeme svog regularnog "života" puštalo duboko u zemlju. 
 
No kako svaki proizvod ima svog kupca tako će vjerojatno i ovi rentani biti blagdanski doprinos mnogih obitelji, a onima kojima cijena od 400 kuna ne igra veliku ulogu u obiteljskom budžetu za tu će si svotu možda kupiti vlastitu u teglici ili obično nordijsko, mađarsko ili slovensko drvo. 
Oni koji više paze na važnost kupovine domaćeg proizvoda pričekat će još malo te netom prije Badnjaka pronaći drvo uzgojeno u našim šumama, a oni pak koji najviše brinu o ekologiji i ove će godine iz spremišta izvući staro dobro plastično drvce. U konačnici, tako će najbolje čuvati ekologiju, a čak i takvo umjetno veselje moguće je zamirisati zimskim mirisom
 
Uostalom, tko kaže da svaki dom baš mora imati pravo (ili umjetno) drvce. U domovima u kojima jednostavno nema dovoljno prostora drvce može biti i jednodimenzionalno što također izgleda vrlo lijepo i atraktivno, a imat će istu funkciju - bit će ukrašeno i ostavit će dovoljno prostora za uživanje u blagdanskoj vizuri, igri, i da - naravno - poklonima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.