Najveće opasnosti koje vrebaju djecu za vrijeme toplijih mjeseci

123RF

DOLASKOM toplijih dana više boravimo vani, planiramo godišnji odmor i općenito smo opušteniji.

No upravo tada trebamo biti više koncentrirani na sigurnost djece. Iza svakog ugla vrebaju opasnosti pa je portal Todaysparent.com objavio listu onih kojih možda nismo svjesni.

1. Trampolini

Američka akademija za pedijatriju zalaže se protiv korištenja trampolina jer se godišnje na ovoj spravi ozlijedi 98.000 djece. Riječ je o ozljedama kralježnice, lomovima kostiju, pneumotoraksu i potresima mozga. Čak ni zaštitna mreža ili spužva oko trampolina neće znatno smanjiti rizik od ozljeda.

2. Tobogani

Bilo da su od metala ili plastike, tobogani se pri visokim temperaturama mogu jako zagrijati. Uvijek dlanom provjerite jesu li topli prije nego što se dijete spusti.

3. Mrežasta podstava u kupaćim gaćicama

Zabilježeno je nekoliko slučajeva u kojima su dječaci ozbiljno ozlijedili genitalije mrežastom podstavom koja se nalazi u kupaćim gaćicama. Zbog toga je neki roditelji uklanjaju kako bi njihova djeca bila sigurna.

4. Kockice leda i sladoledi na štapiću

Kod male djece postoji opasnost od gušenja kockicom leda. Skliske su i djeci zabavne, ali nose i određeni rizik. Jednako su opasni sladoledi pa naučite dijete da ga jede samo dok sjedi. U igri riskira gušenje ili druge ozljede koje može uzrokovati štapić.

5. Vrući pijesak i pločnik

Neka vaše dijete nosi lagane cipele tijekom jako visokih temperatura. Nježna dječja stopala lako će se opeći hodanjem po užarenom vrućem pijesku, kamenju i betonskim površinama.

6. Remenje na šeširima

Gumeni remen za bradu na kapi za zaštitu od sunca pomaže da ona djetetu ne pada s glave, ali je vrlo opasan jer tijekom igre može izazvati gušenje. Kod nekih kapa remen se otkopčava pod pritiskom, ali kod većine ipak ne.

7. Tetra pelene kao zaštita od sunca

Roditelji koji preko krova dječjih kolica stavljaju tetra pelene imaju dobre namjere. Žele zaštititi nježnu kožu svoje bebe od sunca, ali time rade još veću štetu. Prekrivajući kolica, unutrašnjost se brže zagrijava i dijete može doživjeti toplinski udar.

8. Sekundarno utapanje

Znate li da malo slučajno udahnute vode može ući u pluća i uzrokovati probleme s dobivanjem kisika u krvi? Do sekundarnog utapanja može doći satima nakon što je dijete izišlo iz vode. Simptomi su umor, poteškoće s disanjem, plitko disanje, kašalj ili bol u prsima.

9. Kosilice

Ako uređujete vrt i kosite travu, neka vaše dijete ne bude u blizini kako ne bi došlo do pogubnih ozljeda.

10. Žičane četke za roštilj

Čišćenje roštilja žičanim četkama je jako nezdravo jer čestice metala završavaju na hrani, a potom ih ljudi unose u organizam. Todaysparent.com piše kako je od 2002. do 2014. čak 1700 Amerikanaca zbog toga završilo na kirurškom stolu. Umjesto žičanih četki koristite drvene ili četke od prirodnih čekinja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.