Muškarac izazvao raspravu jer se podvrgnuo vazektomiji s 22 godine

Screenshot: TikTok

AUSTRALSKI tiktoker @gthewarlock rekao je da ne planira imati djecu u skorije vrijeme. Zbog toga se u dobi od 22 godine podvrgnuo vazektomiji. Iako mu je liječnik rekao da je premlad za takav zahvat, on je ipak odlučio napraviti ga.

"Trebali biste razmisliti o tome. Sam postupak trajao je manje od 45 minuta. Na konzultacije i papirologiju sam potrošio 10 minuta. Osjećam se dobro, iako sam to obavio prije 10 minuta. Ako će biti ikakvih problema, oni će se pojaviti u naredna dva do tri mjeseca", pojasnio je u videu.

Otkako je podijelio svoje iskustvo, video je pregledan više od 845 tisuća puta, a ljudi su podijeljeni oko toga je li pametno podvrgnuti se vazektomiji ili nije.

@gthewarlock There’s still a 50/50 chance I can be a DILF, just not right now #roevwade #vasectomy #australia ♬ original sound - gthewarlock

"Odgovoran si. Dugotrajna kontracepcija gruba je za žene, pa sam za ovu opciju", ističe jedna osoba.

"Riskantno za nekoga tko će jednog dana možda poželjeti imati djecu. Šanse da će reverzibilni zahvat uspjeti su 75 posto", smatra druga.

U drugom videu, @gthewarlock je rekao da vazektomiju smatra prikladnijim oblikom kontrole rađanja.

"Iskreno, ne želim djecu. Ako promijenim mišljenje, uvijek postoji šansa da se podvrgnem drugom zahvatu, a ako on ne uspije, mogu usvojiti dijete", dodao je.

Što je vazektomija?

Vazektomija je oblik muške kontracepcije. Radi se o zahvatu u kojem se podvezuju sjemenovodi te se tako blokira izlazak spermija iz mošnji. Sjemenovodi se presijecaju i podvezuju na obje strane.

Postupak se smatra iznimno sigurnim: postoji vrlo nizak rizik od komplikacija ili nuspojava, a vrijeme oporavka je nešto više od tjedan dana. Ipak, prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2015., dvostruko je veća vjerojatnost da će se žene podvrgnuti podvezivanju jajovoda, nego muškarci vazektomiji.

Vazektomija je učinkovita u gotovo 100 posto slučajeva, iako se sterilizacija ne događa odmah. Može proći oko tri mjeseca dok se sperma ne oslobodi sjemena. Analiza sjemena nakon operacije može pomoći da se dozna je li sperma sterilna.

Je li vazektomija reverzibilna?

Vazektomija je zamišljena kao trajni oblik kontrole rađanja, ali može biti reverzibilna, iako ne uvijek. Zato se vazektomija preporučuje muškarcima koji su apsolutno sigurno da ne žele imati djecu, jer nema jamstva da će se plodnost vratiti. Uspješnost reverzibilnog postupka može ovisiti o tome koliko je davno vazektomija izvedena, koju ste vrstu vazektomije imali i je li vaše tijelo razvilo antitijela na spermu. Uz to, reverzibilan postupak može biti puno kompliciraniji i skuplji od originalnog postupka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.