Mama u peleni devetomjesečne kćeri uočila krv, dijagnoza ju je šokirala

Foto: Shutterstock

KADA je Sarah Regan iz Australije otišla promijeniti pelenu svojoj devetomjesečnoj kćeri, ostala je užasnuta vidjevši da je njezina pelena puna krvi, piše New York Post. Ova 38-godišnja mama mislila je da njezina Birdie ima infekciju bubrega pa je odmah otišla na hitnu. Nakon što su liječnici obavili sve potrebne testove i analize, rezultati su ih, baš kao i njezinu mamu, zaprepastili. Dijagnosticirali su joj preuranjeni pubertet, i to prije nego što je uopće prohodala i progovorila.

''Krv koju sam pronašla u peleni zapravo je bila njezina prva menstruacija. Bila sam šokirana, nisam prije čula za to niti sam mislila da je takvo što kod ovako malih beba uopće moguće'', rekla je zbunjena mama koja nije mogla vjerovati da je njezina kći od samo devet mjeseci ušla u pubertet.

Dijagnoza preuranjenog puberteta

Kako piše časopis Stanford Medicine, preuranjeni pubertet rijetko je stanje kod djece koje uključuje prerano razvijanje fizičkih znakova spolne zrelosti. S obzirom na to da je Birdie, koja sada ima dvije godine, još toliko mlada, liječnici objašnjavaju kako je teško reći koje druge simptome ima, poput promjena raspoloženja ili bolova i mjesečnice.

"Ona još nema stidne dlake ni grudi, što neka djeca s tim stanjem već u njezinoj dobi mogu dobiti", objasnila je Regan koja ima još dvoje djece, 10-godišnjeg sina Zacharyja i jednogodišnju Elsie, kojima je, kao i okolini, priznaje, teško stalno objašnjavati kćerino stanje.

''Mnogi ljudi ne razumiju njezino stanje, a ja osjećam konstantni pritisak da objašnjavam što joj je. Vide da se ponaša normalno pa misle da joj preuranjeni pubertet ne predstavlja probleme. Kad je tek krenula u vrtić,  osjećala sam kao da se moram neprestano opravdavati ako pronađu krv u njezinoj peleni, a imamo i liječničku potvrdu kako bismo osigurali da se nitko ne brine oko toga. To nam je trenutno najveći problem'', otkrila je Regan koja želi upozoriti sve ostale roditelje da pojavu poput krvave pelene nikad ne ignoriraju.

''Vidjela sam simptome koje sam ignorirala''

''Željela bih reći svim roditeljima da se to, iako je rijetko, može dogoditi i njihovom djetetu. Ako ikada pronađu krv u peleni ili donjem rublju djeteta, to se mora istražiti", rekla je za Kennedy News. Naime, prije nego što je dobila prvu menstruaciju, mama se sjeća da je povremeno znala uočiti krvave točkice na njezinoj peleni, ali objašnjava da nije reagirala.

Malena Birdie dvaput godišnje mora napraviti novi hormonski test, ultrazvuk i rendgen kako bi liječnici mogli pratiti njezino stanje i razvoj. Regan kaže da će, ako liječnici budu procijenili da njezino stanje previše brzo napreduje, razmisliti o hormonskim injekcijama koje bi zaustavile pojavu drugih simptoma puberteta, piše New York Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.