Mama podijelila svoj očaj vezan uz dojenje na koji ju nitko nije upozorio

Foto: Instagram

ZNAMO - puno su nam puta rekli da je dojenje različito od majke do majke, da se svatko s dojenjem nosi na svoj način. Netko nikada nije doživio niti jedan problem i jednostavno od prve minute doji svoju bebu bez ikakvih trzavica. Ali nisu sve mame te sreće. 

"Opisati osjećaj kada čujete svoju majušnu bebu kako plače od gladi stvarno se ne da nikakvim riječima dočarati, a dočarati onu bol kada stavite svoju bebu na bolnu i izmučenu bradavicu, gladnu bebu koja vuče, ali ništa ne izvuče - stvarno ne postoje riječima koji bih opisala taj očaj novopečene majke koja je još uvijek u toliko grču i strahu. Trudite se, a jednostavno ne ide jer mlijeka nema dovoljno, to je nešto na što me stvarno nitko do sada nije upozorio"., napisala je to mlada, novopečena majka Heyona Cho koja je 26. listopada rodila svog sina. 

"Noću vodim posebnu bitku sama sa sobom, jer se moja beba budi gladna i glasna u svom traženju hranu, a ja se trudim i trudim, i plačem i osjećam toliku bol i toliku krivnju zbog svoj neuspjeha da me zbog toga stvarno jako sram. Ne želim se osjećati tako, ali ta krivnja koja me obuzima jednostavno je prejaka. Taj osjećaj da niste u stanju pružiti svom djetetu ono najvažnije što mu treba. Naravno da se noću budim i radim mu formulu i nije mi jasno zašto to tako uopće mora biti i zato želim da se o ovim izazovima dojenja priča još više jer tolike mlade majke osjećaju isti očaj kao i ja.", rekla je to i za medije koji su je kontaktirali nakon što je njena objava naišla na veliku podršku majki iz cijelog svijeta. 

"Osjećam se puno bolje zbog tolike podrške brojnih meni nepoznatih mama, ali zapravo tek sada vidim koliko nas ima koji se zaista toliko patimo oko nečega što se u medijima najčešće predstavlja kao jednostavno i prirodno. I tek sada vidimo koliko problema žena doživljavaju dok pokušavaju dojiti, naviknuti svoje grudi na bebu i bebu na njih. 

U mom slučaju problem je mlijeko koje jednostavno još nije naišlo u onoj količini koja je potrebna mojoj bebi. Tek sam nakon poroda saznala da mlijeko ne naiđe odmah, ali da bi ga u roku od tri dana trebalo već biti dovoljno. U to sam povjerovala, no tek na svom primjeru vidim da svi ti savjeti jednostavno ne vrijede za svakoga. I baš zato mlade mame koje još uvijek ne znaju puno o majčinstvu trebaju prave mame koje će ih savjetovati, trebaju podršku onih koje su prošle sve i svašta sa svojim bebama, i stvarno trebaju imati puno više šanse da pročitaju sve te životne savjete kako bi mogle prebroditi početak te dosad nepoznate uloge majke i dojilje. Svaki dan toliko novih žena postanu majke, svaka s gomilom pitanja na koje ne dobiva adekvatne odgovore i zato želim da svaka mama ima pravi pristup informacijama - ne onih iz knjiga i studija već iskustva pravih majki koje iza sebe već imaju dovoljno iskustva da mogu proslijediti svoje savjete. 

"Jer to je ono što mladim mamama najviše treba. Kvalitetna podrška. I samo da znate - kod nas se osjećaju pomaci, svaki dan mlijeka je sve više i noću imamo sve manju potrebu za dohranom.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.