Kontakt očima trebao bi biti neizostavan dio komunikacije između roditelja i djeteta

Foto: Shutterstock

DJECA su dosljedna u traženju ljubavi, odobrenja i potvrde od roditelja, što ih dovodi do potrebe da konstantno postavljaju ista pitanja, traže pozornost i kontakt očima, a vrlo često i fizički kontakt.

Premda roditelji žele učiniti sve u svojoj moći da bi proveli što više vremena sa svojom djecom, u svijetu u kojem mnoge obitelji funkcioniraju tako da su oba roditelja zaposlena puno radno vrijeme, pružanje potpune pozornosti djeci nije uvijek moguće.

Stoga bi roditelj barem jedan dio dana trebao potpuno posvetiti djeci, a kontakt očima je među najvažnijim načinima uspostave bliskosti i povjerenja, kako piše stranica moms.com.

Dok su bebe male, kontakt očima je važan jer pomaže u postavljanju temelja za učenje govora, prema Allina Healthu. Kako djeca odrastaju, uspostavljanje kontakta očima i dalje je važno, ali iz drukčijih razloga. Upravo zato, umjesto da roditelji nastoje obavljati više zadataka istodobno i usput razgovarati s djecom, trebali bi djeci dati prioritet i pokazati im da imaju njihovu potpunu pozornost. To će uvelike pomoći u održavanju čvrste veze, bez obzira na to koliko su djeca stara.

Djeca se osjećaju važno kad se uspostavi kontakt očima

Djeca su vrlo intuitivna. Ona znaju kada su roditelji pod stresom i moraju se nositi s puno toga. Dakle, kad roditelji prestanu s onim što rade kako bi uspostavili kontakt očima sa svojom djecom za vrijeme razgovora, djeca se osjećaju važno.

Prema RaisingChildren.net.au, kada se s djecom uspostavi kontakt očima, ona osjećaju pozitivnu pažnju na sebi. Pozitivna pažnja daje djeci osjećaj da se roditelji zanimaju za njih i za njihove interese. To pomaže u izgradnji dječje slike o sebi i stvara im osjećaj da mogu postići jako puno.

Kontakt očima pomaže djeci da se osjećaju voljeno

Prema BrightCourseu, budući da je kontakt očima tako moćna stvar, roditelji moraju pripaziti da ga ne koriste samo kad se djeca ponašaju nedolično ili kad odbijaju slušati. Čestim kontaktom očima u svrhu odobravanja i privrženosti djeca će ga povezati s ljubavlju prije svega drugog, što podržava razvoj snažne povezanosti na relaciji roditelj-dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.