Koju boju očiju će imati vaše dijete?

Foto: Pexels

BUDUĆI roditelji često provode vrijeme zamišljajući kako će njihovo dijete izgledati. Kakvog će biti karaktera te koju boju kose i očiju će imati samo su neka od pitanja koja si postavljaju.

Pa, upravo vam genetika može dati odgovor na pitanje koju boju očiju će vaše dijete imati. Boja dječjih očiju ne ovisi samo o boji očiju roditelja, nego i o boji očiju baka i djedova.

Iako se većina djece svijetle kože rađa s plavim očima, individualnu boju oči poprime nešto kasnije. Kod nekih beba se konačna boja očiju formira već u prvih par mjeseci života, dok kod drugih ta promjena može trajati i do nekoliko godina. No ako se dijete rodi s tamnim očima, njihova se boja više neće drastično mijenjati.

Ako oba roditelja imaju smeđu boju očiju u 75% slučajeva će dijete naslijediti istu boju, dok će njih tek 18,75% imati zelenu, a u 6,25% slučajeva plavu boju očiju. Ako jedan roditelj ima smeđe oči, a drugi plave ili zelene, postoji više od 50% šanse da će i beba imati smeđe oči zbog dominantnog gena koji je naslijedila. Ako oba roditelja imaju svijetle oči, beba će u 95% slučajeva također imati svijetle oči i to vjerojatno plave, a u malom postotku je moguće da ima i zelene oči.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.