Kakva fora: Bebe noću plaču kako bi spriječile roditelje da naprave novo dijete

Foto: Shutterstock

AMERIČKI znanstvenci tvrde da postoji biološki razlog zbog kojega djeca noću plaču (a nisu gladna). Naime, pretpostavlja se da bebe tako sprečavaju roditelje da vode ljubav i povećaju potomstvo.

Kako javlja Daily Mail, bebe su programirane da monopoliziraju pažnju majke te roditelje toliko umaraju kako bi ih spriječile da naprave novo dijete. Osim što roditelje sprečavaju da vode ljubav, bebe koje noću sisaju produžuju majčinu fazu neplodnosti nakon poroda. Podsjećamo ovdje da to nije metoda kontracepcije te se na nju nije pouzdano oslanjanati, ali onda definitivno utječe na majčinu plodnost.

>>>Zašto su noćna buđenja dobra za razvoj vašeg djeteta<<<


"Noćna su buđenja učestalija u drugoj polovici prve djetetove godine te kod dojene djece", objasnio je autor studije profesor David Haig te dodao kako je takvo ponašanje bebe evolucijski uvjetovano. Vjeruje da je takva strategija svojedobno služila povećanju šanse preživljavanja djeteta jer su manji razmaci između rođenja djece povezani povećanim mortalitetom beba i djece vrtićke dobi, osobito u nesigurnoj i zaraznoj okolini kakva je nekad bila.

>>>Sve što trebate znati o noćnom buđenju vaše bebe<<<

"Prirodna selekcija je zadržala navike spavanja beba kako bi se odgodila funkcija jajnika majki, a djeca imala koristi od odgode sljedećeg poroda. Majčin umor može se promatrati kao integralni dio djetetove strategije za povećanje vremena do sljedećeg poroda", ističe se u studiji objavljenoj u listu Evolution, Medicine and Public Health.

 Dakle, ovo je još jedna u nizu teorija o spavanju beba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.