Kada voditi dijete oftalmologu?

Foto: 123rf
 
KRATKOVIDNOST se obično javlja između desete i dvanaeste godine. Najčešće se korigira naočalama i kontaktnim lećama. Posebno su joj sklona djeca čiji roditelji također imaju visoku miopiju, preko minus 5. Ako oba roditelja imaju veliki minus, velika je vjerojatnost  da će ga i dijete naslijediti, a ako je samo jedan roditelj kratkovid, vjerojatnost je manja. Rano otkrivanje i liječenje kratkovidosti je vrlo važno .
 
Vid je jedno od pet čula kojima spoznajemo svijet oko nas. Smatra se da beba još u majčinom trbuhu osjeća promjene svijetla, a kad se rodi, primjećuje svjetlost i sjene  pokreta. Čak i ako je s vašom bebom sve u redu, odvedite je oftalmologu na pregled kada napuni godinu dana, a sljedeći put oko drugog rođendana. Važno je znati da se kod djece vid postepeno razvija. Smatra se da je u većini slučajeva formiran između četvrte i pete godine, a razvijen na oba oka u vrijeme polaska u školu.
 
Posebnu pažnju treba obratiti na prijevremeno rođene bebe, jer se u inkubatoru koristi veća koncentracija kisika, koja može oštetiti mrežnicu, odnosno unutrašnju opnu oka, odgovornu za vid. Smatra se da je uzrokovana dezorganiziranim rastom retinalnih krvnih žila koje svojim urastanjem u staklovinu dovode do oštećenja mrežnice i, konačno, do njezinog odvajanja. Ova bolest može biti blaga i spontano zacijeliti, ali u najtežim slučajevima vodi sljepoći. Sva djeca prijevremeno rođena imaju veći rizik za razvoj ove bolesti, a niska porođajna težina je dodatni rizični faktor. 
 
Nakon izlaska iz bolnice, pedijatar prati njihovo stanje i redovno ih šalje kod oftalmologa u sklopu redovnih sistematskih pregleda. Također, pod velikim rizikom su bebe čije su majke imale kompliciran porođaj, jer često dolazi do pucanja kapilara i hematoma (modrica) na kapcima. Tada se bebe odmah upućuju oftalmologu
 
Do četvrte-pete godine manje nepravilnosti se toleriraju jer je vid u fazi formiranja, osim kod upadljivog strabizma (razrokost) i tada treba reagirati što prije. Najčešće se zatvara jedno oko, zdravo, da bi se ono drugo ispravilo. Djeci se često daju korekcijska stakla, a ponekad kontaktna leća. U ovom uzrastu je vrijeme i za prvi sistematski pregled. Kod djece školskog uzrasta javljaju se kratkovidost, dalekovidnost i astigmatizam. Djeca to primijete kada ne mogu čitati s ploče iz treće ili četvrte klupe, boli ih glava, slova su im iskrivljena ili umanjena i previše približavaju knjigu kada čitaju, što samo pogoršava stanje.
 
Od ranog uzrasta djeca se virtualno zabavljaju, što je vrlo opasno. Uslijed predugog sjedenja za kompjuterom manje se trepće, suše se oči, što smanjuje ishranu prednjeg segmenta oka, pa nema dovoljno suza. Očne jabučice i kapci su stalno u istom, prinudnom položaju, a ne prirodnom, što podrazumijeva pogled u daljinu. Zbog toga se izdužuje očna jabučica, nastaju astigmatizam, zamor i poremećaj koncentracije, pa mnoga djeca koja inače ne bi nosila naočale u tom uzrastu, moraju ih nositi. Zato kompjuter treba koristiti samo onoliko koliko se mora.
 
Ako roditelji imaju malu dioptriju i dijete to naslijedi, njen porast se može spriječiti ako dijete redovno nosi naočale, vodi računa, kreće se, ne čita noću i dobro se hrani. Međutim, usprkos tome nekad se kratkovidost ipak poveća, što je nasljedni faktor i posljedica pretjerane upotrebe kompjutera. To znači da, ako roditelj ima minus 3, dijete može dobiti minus 4.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.