Kada vidite ovakvu slogu znate da odgajate dobru djecu

Foto: 123rf

POSTOJE te male stvari koje uočavamo u svom djetetu kada naprosto znamo da radimo dobar posao. Kada nas djeca iznenade nekom velikom vrlinom u nekoj jako maloj stvari znate da ste svojim primjerom tom djetetu pokazali i dali mu temelj da bude ne samo dobro, nego odlično. 
Svaka obitelj je sigurno doživjela neka takva vrlo pozitivna iznenađenja, i nemojmo se tome čuditi jer djeca su prije svega mala neiskvarena bića kojima je u srži njihovog postojanja zacrtan gen za biti dobar. Biti loš, to je nešto što nauče u životu, na lošim primjerima. 
 
Donosimo stoga jedno vrlo nevino, a opet toliko važno iskustvo jedne majke čija je starija kćer, tinejdžerica, a koja baš kao i cijela generacija djece te dobi pozornost najviše usmjerava prema sebi, učinila nešto preslatko. Dok su njene prijateljice vrijeme posvetile Twitteru i ostalim društvenim mrežama, ona je svojoj seki u bilježnicu pisala - knjigu! 
 
Ista ta majka jako se često zna pitati je li dovoljno dobra? Radi li sve kako treba? I često odgovor dobije samim pogledom na svoju djecu. Točnije, situacijama u kojima njene dvije kćeri različite dobi isprepletene nogama s glavom uz glavu - čitaju knjigice prije spavanja. I tada znate da odgajate dvije sasvim normalne individue koje shvaćaju da je ljubav i pažnja nešto što se gradi dan po dan. 
 
Gomila je takvih primjera vjerujemo i u vašoj obitelji? Zar ne? Oni trenutci kada stariji brat pomaže malom bratu složiti kocke koje su se srušile. Kada mlađa sestra pomaže starijem bratu namjestiti krevet, ili obratno, kada stariji brat samovoljno pomaže mlađu seku naučiti voziti bicikl. I tada znate da ste na dobrom putu jer vaša djecu znaju što je važno. 
 
Ili kada, kao ova majka, slučajno u prolazu na radnom stolu starije kćer uočila malu oblijepljenu  bilježnicu, a u njoj iznenađenje koje naprosto tjera suze na oči. Ona piše knjigu svojoj maloj seki! U ovim digitalnim vremenima ona njoj piše knjigu! I to ne bilo kakvu besmislenu knjigu. Ona je pune dvije godine s puno promišljanja svojoj seki pisala knjigu s malim sestrinskim savjetima kako preživjeti u ovoj "ludoj obitelji" čak i unatoč gomili situacija kada su se glasno svađale, jedna drugoj lupale vratima pred nosom, trenutno se jako mrzile i nisu mogle jedna drugu gledati od bijesa. Da, čak i unatoč takvim situacijama jer i one su normalne. Sasvim normalne za svaku obitelj. 
 
Emma, kako se starija kćer zove skrivala je ovu knjigu jer je ona namijenjena samo seki, no mama jednostavno nije mogla odolijeti neke stranice pokazati i javnosti. Zašto, čudila se Emma? Zato što ovo što ti radiš svojoj seki moram pokazati i drugima, jer mnogi ovako nešto sigurno nikada nisu napravili svojoj braći i sestrama. I sada znam, doista znam, da sam te jako dobro odgojila. 
 
Dnevnik moje seke - Birdyna knjiga savjeta 


 
20. lipnja 2012. godine
Draga Birdy, u ovoj ću ti knjizi pisati savjete kako preživjeti u ovoj našoj ludoj obitelji. Ps. pisat ću ti svaki dan po jedan savjet

 
Uvijek naporno radi jer će ti se tako, vjeruj mi, vratiti još više 


 
 
Kada se s nekim rukuješ uvijek gledaju u oči
Sanjaj velike snove
Postavi si ciljeve... 
Ako ti se nešto danas čini kao jako dobra ideja, ona možda neće biti dobra i sutra.  


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.