Kad se obično počne nazirati trudnički trbuščić?

Foto: WeHeartIt

NE POSTOJI točno određeno vrijeme kada se trudnicama počinje pojavljivati trbuščić. Svaka žena je drugačija. Neke žene počinju pokazivati fizičke znakove trudnoće daleko u drugom tromjesečju, a druge se zaokruže već u prvom. Kod nekih se žena nadutost i nakupljanje vode pojavljuju već tjedan dana nakon što su saznale da su trudne, ali to još nije trudnički trbuh.

Općenito, trudnicama koje nose prvo dijete trbuh će početi rasti između 12. i 16. tjedna trudnoće. Kod iskusnijih mama to se događa ranije, s obzirom na to da su se njihova maternica i trbušni mišići već rastezali u ranijim trudnoćama.

"Oko 12. tjedna trudnoće maternica se širi preko pubične kosti. Prije toga se nalazi u zdjelici u obično nije vidljiva", objasnila je Catherine Hansen, izvanredna profesorica porodništva i ginekologije na Sveučilištu Teksas, ogranak Galveston, za Babycenter.

Nadutost i konstipacija, a ne trudnički trbuh


Ako vam se trbuh počinje nazirati prije tog vremena, vjerojatni se radi o nadutosti ili konstipaciji koje su uobičajene u trudnoći. Rijetko se rana pojava trbuščića događa kod višestruke trudnoće.



Ako se trbuh još ne pokazuje, a mislite da je vrijeme za to, nemate razloga za brigu. Maternica se u tijelu može smjestiti na mnogo načina i u mnogo pozicija. Ponekad je nagnuta prema unatrag pa trbuh počinje rasti kasnije. To definitivno ne znači da vam je dijete premaleno. Tek se u drugom i trećem tromjesečju počinje ocjenjivati veličina fetusa.

Ako ste ipak zabrinuti zbog veličine svoga trudničkog trbuha, posavjetujte se s liječnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.