Jesenska sirova torta od bundeve

Foto: Z.B.

EVO JEDNOG iskušanog, brzog, jednostavnog i prefinog recepta za zdravu tortu. Nema izoliranog šećera, nema glutena, nema namirnica životinjskog podrijetla, nema loših masnoća i nema pečenja. Pripremite sezonsku tortu od bundeve.

Sastojci za koru:

1 šalica (oko 2 dcl) oraha

1 šalica kokosovih pahuljca ili čipsa

1 šalica datulja (oko 14 kom)

malo vode

Priprema:

Stavite sve u blender i izradite u „tijesto“. Smjesa se treba povezati no mogu se nazirati komadići. Po potrebi možete dodati malo vode prilikom izrade ili prethodno namočiti datulje. „Tijesto“ utisnite u kalup za torte promjera 24 cm ili manji.

Sastojci za kremu:

2 šalice bundeve narezane na komadiće

1 zreli mango

1,5 šalica indijskih oraščića

malo vode

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i izradite u kremu. Kremu prelijte u kalup preko kore i izravnajte. Po želji ukrasite. Neka odstoji nekoliko sati u frižideru prije posluživanja. Želite li ledenu tortu stavite je na par sati u frizer.

Ideja:

Ovu kombinaciju možete poslužiti i u čašama

Za one koji žele znati više:

Kod pripreme sirove hrane preporuča se manje masne orašaste plodove namakati prije upotrebe. Djeluje malo šašavo namakati orahe pa ih poslije opet sušiti no to činimo kako bi se potaknuo proces klijanja, pritom neutralizirali spojevi koji mogu izazvati alergijske reakcije i mogu spriječiti ili umanjiti apsorpciju hranjivih tvari, a pritom se i znatno povećava nutritivna vrijednost namirnica. Sušimo ih opet kako bi ih mogli čuvati duže razdoblje, odnosno kako bi ih imali spremne kada nam zatrebaju. Orahe možete namakati u vodi oko dva sata, zatim ih dobro isprati te osušiti. Tako pripremljeni nutritivno su najvrijedniji i najmanje opterećuju organizam. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.