Istraživanje otkrilo zašto bi trudnice trebale redovno jesti čokoladu

Foto: Instagram

ISTRAŽIVANJE provedeno na 129 trudnica od 11. do 14. tjedna trudnoće, a koje je objavljeno u Society for Maternal-Fetal Medicine, pokazalo je da konzumacija malih količina čokolade, neovisno o razini flavonoida, doprinosi zdravlju krvožilnog sustava fetusa, prenosi Kidspot.

Osim toga, komadić čokolade dnevno može smanjiti rizik od nastanka preeklampsije, potencijalno smrtonosnog stanja kod kojeg se kod trudnica s normalnim krvnim tlakom naglo pojavi opasan visoki krvni tlak. 

"Otkrili smo da konzumiranje malih količina tamne čokolade, neovisno o tome sadrži li visoku ili nisku razinu flavonoida, od prvog tromjesečja trudnoće, može dovesti do poboljšanja funkcije posteljice", rekao je autor istraživanja dr. Emmanuel Bujold, profesor ginekologije i porodništva na sveučilištu Laval u Quebec Cityju.

Trudnice su morale jesti 30 grama čokolade dnevno kroz razdoblje od 12 tjedana. Pola trudnica jelo je čokoladu s visokim udjelom flavonoida, a druga polovica s niskim udjelom. Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su isti rizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog tlaka, kao i izmjerenu istu težinu posteljice.

Međutim, otkriveno je i da je konzumacija malih količina čokolade dovela do poboljšanja u krvnoj cirkulaciji.

"Bez obzira na ovakve rezultate, u trudnoći se ne smije pretjerivati s čokoladom jer tako možete dobiti više kilograma, što nije preporučljivo. Dopušteno je s vremena na vrijeme uživati u malo čokolade, ali ne bih je preporučila za zdravu trudnoću", rekla je Lona Sandon, profesorica kliničkog nutricionizma na sveučilištu Teksas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.