Imati malu obitelji stvarno ima puno prednosti

Foto: 123rf

NETKO se odlučuje samo za jedno dijete, a nekome sudbina ne donosi više - no bilo kako bilo, velike su obitelji super, ali tko kaže da imati samo jedno dijete i živjeti u tročlanoj obitelji nema svojih velikih prednosti. 

Svjedoče o tome mnoge baš takve obitelji koje su sretne i ponosne na svoje jedno dijete i na svoju obiteljsku rutinu koja se u mnogočemu razlikuje od rutine višečlane obitelji. 

I zato ako imate jedno dijete i nekako nikako da se odlučite želite li ih imati još ili ne, možda vas baš ove informacije uvjere da stanete tu gdje jeste.

1. Veza s jednim djetetom je čvršća nego kada se dijeliti na više njih 

Nije to niti matematika niti grana znanosti, ali kada ste usredotočeni samo na jedno dijete logično je da je onda veza među vama toliko čvrsta da vam je ništa ne može narušiti. 

2. Nema zabune 

S jednim djetetom ne postoje šanse da ćete se ikada zabuniti s njegov/njenim imenom i da nećete znati tko je napravio nered, tko je zadužen da se igračke spreme, tko je krivac, a tko zaslužuje veliku pusu. 

3. Imate manje posla oko organizacije i planiranje 

Kada imate samo jedno dijete koje ide u vrtić, ide na predstave, bavi se sportom ili nekom drugom aktivnosti - s jednim djetetom planiranje je dvostruko jednostavnije nego s dvoje djece. O više da i ne govorimo. 

4. Nema svađe 

Roditelji s više djece naravno jako vole svakoga od njih, ali jedna od najvećih "poslova" koje takvi roditelji imaju, posebno kada su klinci još mali, njihove su vječite svađe i prepirke. Roditelji jednog djeteta ni ne znaju kako miran život ponekad vode. 

5. Putovanja su jednostavnija, a stoga često i češća 

Priznajemo - putovati s djecom javnim prijevozom nije baš "piece of cake", posebno ako je jedno dijete još vrlo malo. zato mnogi roditelji još često i putuju dok imaju samo jedno dijete, a onda jedan dio "života" malo preskaču s putovanjima dok drugo dijete malo ne stasa. No ako je na putu već i treće dijete period stagnacije se pomiče i tako se s vremenom gubi ona nekad možda učestala rutina putovanja. S jednim djetetom u ovoj je smislu stoga puno lakše. 

6. Imate više mogućnosti da štedite 

Ovisno o obiteljskim financijskim mogućnosti roditelji teže tome da štede, no s više djece ( i u zemlji poput naše) štednja je ponekad jednostavno nemoguća. 

7. Manje stresa 

Malo dijete - mala briga - veliko dijete - velika briga. A kada je sve to puta dva,. tri, četiri - onda je ta briga svakako još i veća. I zato roditelji s više djece dokazano imaju i manje stresa. 

8. Jedno dijete se prije osamostali 

Naravno, ne i ono dijete oko kojeg se, baš zbog toga što je jedinac, stalno titra, ali dokazano je da djeca koja odrastaju bez braće i sestara puno ranije počinju cijeniti vrijeme koje provode sami sa sobom. Dakle, puno ranije počinju sami brinuti o svom vremenu i samo nalaziti načine da se zabave - sami.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.