Ginekologinja objašnjava zašto je folna kiselina toliko važna u trudnoći

Foto: Shutterstock

FOLNA kiselina je sintetizirani oblik vitamina B9 koji se nalazi u hrani, a također se uzima u obliku suplemenata. Važna je za razvoj fetusa, osobito u prvom tromjesečju, te ju velika većina ginekologa preporučuje svojim pacijenticama. Uzimanje folne kiseline također se preporučuje prije začeća. Ginekologinja Amy Wetter za portal Parents objasnila je zašto je folna kiselina važna u trudnoći.

Kako objašnjava Wetter, svatko treba održavati adekvatan unos folne kiseline, no to je posebno važno za trudnice ili žene koje se nadaju trudnoći u budućnosti. ''Folna kiselina ključna je za normalan neurološki razvoj bebe. Ona pomaže u formiranju neuralne cijevi, a odgovarajuće razine folne kiseline mogu spriječiti urođene mane mozga i kralježnice kod djeteta'', naglašava ginekologinja.

Osim što sprječava defekte neuralne cijevi, folna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od urođenih mana poput rascjepa usne i nepca. Kako kaže Wetter, također podržava rast i razvoj placente koja djetetu daje hranjive tvari i kisik, a može igrati ulogu u sprječavanju komplikacija u trudnoći kao što su prijevremeni trudovi i preeklampsija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.