Evo što redoslijed rođenja djece govori o njihovoj osobnosti

Foto: Shutterstock

ŠTO se tiče osobnosti, većina braće i sestara međusobno se razlikuju. Psiholozi te razlike pripisuje redoslijedu rođenja djece. Teoriju reda rođenja prvi je u 20. stoljeću uveo austrijski psihoterapeut Alfred Adler. Vjerovao je da se osobnost ljudi oblikuje i razvija na temelju toga kojim su redoslijedom rođeni. Prema njegovim riječima, obitelj, zajednica i društveni aspekti također utječu na razvoj djetetove osobnosti.

Dalje razvijajući ovaj argument, američki psiholog Frank J. Sulloway u svojoj knjizi Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics, and Creative Lives ističe da obiteljska dinamika također igra ulogu u oblikovanju osobnosti tijekom djetinjstva. Iako nikad nisu doneseni zaključci po ovom pitanju, mnogi psiholozi vjeruju da red rođenja zapravo utječe na razvoj osobnosti osobe. Pa tako navode koje su osobine ličnosti, ovisno o redoslijedu rođenja.

Najstarije ili prvo dijete u obitelji

Prvorođena ili najstarija djeca imaju roditelje samo za sebe, barem na neko vrijeme. Zato će se roditelji moći 100 posto posvetiti najstarijem djetetu i dati mu svu svoju pažnju i ljubav. S druge strane, roditelji će od najstarijeg djeteta imati velika očekivanja, zbog čega će dijete biti orijentirano na ciljeve, otvoreno i znati točno što želi u životu. Također, najstarije dijete bit će vodilja mlađoj braći i sestrama, zbog čega će ga roditelji uzimati za primjer i biti stroži prema njemu.

Srednje dijete

Srednje dijete u obitelji smatra se mirotvorcem. Vjerojatno će biti prilagodljivo, prihvaćeno u društvu i izvrsno u pregovaranju i donošenju kompromisa. Međutim, srednje dijete ima tendenciju osjećati se kao da dobiva manje pažnje svojih roditelja pa može biti kompetitivno. Ponekad se može pobuniti kada se želi osjećati saslušano.

Najmlađe dijete

Prema Adleru, najmlađa djeca ili su uspješna ili mogu biti iznimno neuspješna ako im nedostaje samopouzdanja i samopoštovanja. Najmlađe dijete ima više neovisnosti i manje odgovornosti u usporedbi sa starijom braćom i sestrama. Međutim, kad odraste, takva osoba može biti ovisna o drugima.

Jedinac

Jedinac će vjerojatno dobiti svu pažnju i ljubav svojih roditelja za sebe. Rivalstvo među braćom i sestrama nepoznat mu je pojam pa može imati problema kada to dođe u pitanje u vrtiću ili školi. 

Budući da su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema jedincu, on može u određenoj mjeri postati ovisan o njima. Postoji šansa da će jedinac biti lišen određenih granica zbog čega kasnije puno toga neće razumjeti, piše Times of India.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.