Dan žena prilika je da poučite sinove i kćeri vrijednim životnim lekcijama

Foto: Shutterstock

IAKO je ožujak mjesec ženske povijesti, to je specifično samo za Sjedinjene Države. S druge strane, 8. ožujka je Međunarodni dan žena. Dan koji se slavi u cijelom svijetu. Iako je počela prije više od jednog stoljeća, borba za prava žena se nastavlja. Ovo čini Međunarodni dan žena savršenim danom za proslavu majki i kćeri koje rade na tome da svijet učine boljim mjestom za sebe i buduće generacije žena.

Žene se stoljećima bore za svoja prava i jednakost. Iako je na tim frontama postignut napredak, još je dug put pred njima. Zbog toga postoji dan za žene, kako bi ih udružio i kako bi se sva ženska pitanja iznijela na vidjelo široj javnosti.

Ideja koja je dovela do Međunarodnog dana žena započela je 1908. godine, nakon što je 15.000 žena koje su radile u New Yorku napustilo posao. Prema BBC-ju, tražili su kraće radno vrijeme, veću plaću i pravo glasa. Sljedeće godine sufražetkinje su taj dan proglasile nacionalnim danom žena.

Zašto bi majke i kćeri trebale slaviti Međunarodni dan žena?

Majke i kćeri trebale bi slaviti Međunarodni dan žena jer bi trebale biti ponosne što su žene i djevojčice u svijetu u kojem još uvijek dominiraju muškarci. To je prilika za djevojčice da nauče da žene na ovom svijetu mogu učiniti sve što žele i podsjetnik ženama da se bore i dalje i da se ne zadovoljavaju mrvicama, kad zaslužuju puno više.

Budući da je u životu sve prolazno, svatko bi trebao težiti baviti se onim što voli, i profesionalno i iz hobija. A to znači ne dopustiti da bilo kakve etikete sputavaju žene ili djevojke da rade ono što čini život vrijednim življenja.

Kao takvo, obilježavanje dana tijekom kojeg žene mogu iskoristiti priliku da educiraju svoje kćeri o tome nije samo dirljivo već i osnažujuće, prema pisanju portala moms.com.

Aktivnosti koje majke i kćeri mogu poduzeti kako bi proslavile taj dan

Ovisno o dobi kćeri, postoje različite aktivnosti i događaji kojima se obilježava Međunarodni dan žena. Prema WPXI-ju, neki načini lokalnog obilježavanja Međunarodnog dana žena uključuju:

  • odlazak u kupovinu u tvrtke u vlasništvu žena
  • gledanje filmova s jakim ženskim glavnim ulogama
  • neka kćeri odaberu slavnu ženu kojoj se dive i objasne na temelju čega su je odabrale
  • doniranje dobrotvornoj organizaciji za ženska prava.

Načini uključivanja sinova na Međunarodni dan žena

Čak i ako žene nemaju kćeri, to ne znači da se Međunarodni dan žena ne može slaviti sa sinovima. Postoji mnogo načina da ih uključite i u ovaj dan. Prije svega, dječaci možda nemaju pojma da postoji nejednakost spolova. Stoga ih možete poučiti što je Međunarodni dan žena i zašto postoji.

Također se može razgovarati o rodnim stereotipima i kako to funkcionira i za dječake i za djevojčice, prema Teach Starteru. Razgovor o tome postoje li stvari koje dječaci vole raditi, a koje se obično smatraju ženskima može pokazati dječacima da pristranost ide u oba smjera.

Stariji dječaci također mogu biti zainteresirani za odlazak na skupove kako bi čuli žene kako govore o tome što su doživjele u svojim životima i na radnom mjestu kao rezultat rodne diskriminacije i kako je to utjecalo na njih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.