Dame, žao nam je: Broj mladih muškaraca koji žele djecu je u padu

Foto: EPA

GABRIEL WILSON (24), koji živi u Atlanti, shvatio je da ne želi imati djecu nakon što je završio fakultet i zaposlio se u restoranu, uz svoju karijeru slobodnog pisca. Sanja o pisanju romana i nerado bi odbacio posao zbog očinstva. Njegova djevojka također ne želi djecu.

"Jako cijenim svoje vrijeme i hobije. S vremenom sam počeo uviđati da mi nije privlačno imati djecu jer vidim kako bi to utjecalo na moj život. Možeš ganjati karijeru ako želiš, ali ako imaš djecu, na kraju dana moraš se brinuti o njima", objasnio je.

A Wilson nije jedini. Prema novom istraživanju objavljenom u magazinu Journal of Marriage and Family, broj mladih muškaraca koji žele imati djecu je u padu. Autor studije Robert Bozick prikupio je podatke iz tri različita izvora - Nacionalnog istraživanja rasta obitelji SAD-a, Panel-studije o dinamici prihoda i studije pod nazivom Praćenje budućnosti - promatrajući više od 40.000 mladih američkih muškaraca tijekom dva desetljeća.

Prema jednom od skupova podataka, broj muških maturanata koji kažu da nikad ne žele djecu više se nego utrostručio između 2000. i 2019. godine. I šire je gledano želja muškaraca da imaju djecu značajno pala. Između 2012. i 2018. postotak muškaraca bez djece u dobi od 15 do 49 godina koji su odgovorili da ne žele djecu udvostručio se s 9.9% na 20.2%.

"Sve veći udio muškaraca bez djece ne želi djecu i sve je više njih kojima nedostatak djece uopće ne bi smetao", napisao je Bozick u studiji, iako primjećuje da većina muškaraca još uvijek kaže da želi imati djecu.

>> Raste broj parova koji imaju dvostruka primanja, a nemaju djecu. Pripadaju DINK zajednici

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.