Antivakserica otkrila zašto je nakon 15 godina ipak odlučila cijepiti djecu

Foto: Facebook

MAJKA troje djece iz Washingtona, Kristina Kruzan, godinama je bila zagovornica necijepljenja i bila je uvjerena da radi ispravnu stvar. Ustvari, kako danas kaže, nikada ni sama nije potpuno vjerovala u to da ne želi cijepiti djecu, ali jednostavno nije bila spremna potpuno vjerovati cjepivima. Sve dok prije pet godina nije upoznala pedijatra dr. Eliasa Kassa koji je čak godinu i pol dana odgovarao na sva njena pitanja.

Inače, Kass se bavi naturapatijom, odnosno zdravstvenom disciplinom koja se bazira na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja, a uz to je i jedan od liječnika koji je dobio nagradu za promicanje cijepljenja u svojoj zajednici.

"Za mene je to doista važno jer želim da ljudi vrednuju dokaze, znanost i medicinu", objasnio je dr. Kass.

Kako je Kristina istaknula u razgovoru za Time, Kass je bio prvi liječnik koji joj se nije činio uzrujan zbog njenih brojnih pitanja. 

Tek kada ju je uvjerio da cijepljenjem svoje djece ne štiti samo njih nego i cijelu zajednicu Kristina je bila spremna potpuno promijeniti svoj stav o cijepljenju.

U trenutku kada su svi njeni strahovi nestali, njena su djeca imala 7, 13 i 18 godina.

"Ako javno zdravstvo ne uloži nikakav napor da shvati zašto se obitelji plaše cijepljenja (i umjesto toga, ne oklijevaju ih sramotiti i pretvoriti u izopćenu skupinu), onda ne možemo napredovati", napisala je Kruzar na svom Facebooku, istaknuvši da bi se puno više trebalo uložiti u edukaciju takvih ljudi, a ne u njihovu stigmatizaciju.

Njezino troje djece sada je među 90 posto djece iz Washingtona koja su cijepljena protiv ospica, zaušnjaka, rubeole i drugih bolesti, a zanimljivo je kako su u njihovoj blizini nedavno čak 53 osobe oboljele od ospica te stručnjaci upozoravaju kako je glavni krivac za to niska razina cijepljenja.

Ipak, slažu se da bi mnogi, poput Kristine, mogli promijeniti svoje mišljenje kada bi liječnici imali sluha za njihov skepticizam te im detaljnije odgovorili na sva pitanja o cjepivima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.