Ako je moguće ne dozvoljavajte djeci da ovako sjede!

Foto: 123rf

AKO STE ikada promatrali djecu dok sjede na podu igraju se vjerojatno ste zapazili da im je jedna od omiljenijih poza ona takozvana W poza. Kada su im koljena skupljena na tlu, a stopala položena s bočne strane vanjskog dijela bedara. 

Idealna poza jer im pomaže da u sekundi sjednu na guzu ili krenu naprijed – otpuzati, odjuriti ili se pomaknuti u stranu. To je poza koja im zaista omogućava hitrije kretnje, no to je ujedno i poza od koje će ih 30 godina nakon klecati i boljeti ih koljena.  To je poza za koju pedijatri posebno naglašavaju potencijalne opasnosti – od kašnjenja u razvoju stabilnosti i koordinacije, ortopedskih problema u vidu povreda tetiva, stopala, krive  rotacije kostiju i problema s kukovima. 

To je dječja poza u kojoj odraslom čovjeku zbog smanjene  fleksibilnosti mišića, tetiva i zglobova baš nije ugodno sjediti, pa je teško za očekivati da će djeca u takvoj pozi sjediti uvijek, ali je važno ni u mladosti im ne dopustiti to. 

Naravno, govorimo o dugotrajnom sjedenju, a ne kada dijete tu i tamo sjedne u tu pozu. No, navika je navika pa ako su od rane mladosti navikli biti u toj pozi, za očekivati je da će im ostati.

Obratite stoga pozornost kako vaše dijete sjedi pa ako ga često zateknete baš u ovoj w pozi, pokušajte ih odgovoriti od toga. Mnogo je zdravije kada su obje noge na podu raširene, a stopala skupljena jer će koljena i ostali zglobovi tako biti u pokretu, a ne stiješnjeni težinom cijelog tijela. 

Isto tako, nije baš dobra poza ni klasično klečanje na koljenima, jer opet koljena trpe cijelu težinu tijela koja pritom pritišće živce, noge trnu i ostavlja posljedice. Dijete to sada neće osjetiti, ali ako navika potraje dugo, patit će već u srednjim godinama. Da ne govorimo koliko takva loša navika utječe na krivljenje kralježnice, trupa, ramena, vratne kralježnice. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.