Uvođenje jaja u djetetovu prehranu: Kako i kada?

Foto: Shutterstock

IAKO su jaja vrlo zdrava, treba biti oprezan s uvođenjem u djetetovu prehranu.

Kada uvesti jaja u djetetovu prehranu?

Jaja su jedan od osam najčešćih alergena kod djece, stoga je potrebno biti vrlo oprezan pri uvođenju ove namirnice. Dok žumanjke ne biste trebali dati djetetu prije osmog mjeseca, bjelanjke treba davati tek nakon navršene godine dana.

Jaja se mogu kuhati, peći ili poširati, a za početak uvođenja jaja u prehranu najbolje je od tvrdo kuhanih jaja odvojiti žumanjak i njega koristiti za kašicu.

Osim toga, sirovo jaje možete razbiti i odvojiti žumanjak od bjelanjaka te samog ga ispeći na žlici maslinovog ulja. Kada se žumanjak razlije i ispeče možete kalupima za kolače rezati zanimljive oblike.

Možete pripremiti i omlet s povrćem i žumanjcima tako što ćete skuhano povrće usitniti vilicom i ugrijati na tavi, te potom dodati razmućeni žumanjak koji će povezati smjesu, nastaviti peći još 3 minute i omlet je gotov.

Kuhane žumanjke možete dodati i kuhanoj riži uz dodatak pirea od kuhanog povrća koji će kašicu učiniti sočnijom.

Kuhane žumanjke možete dodavati i zgnječenom voću poput banane, breskve ili avokada, a kašice možete zgusnuti i dodavanjem kuhanih zobenih mekinja ili sitnijih pahuljica.

Naravno, kao i kod svake druge namirnice savjetuje se prvih nekoliko puta da se ne miješa s djetetu poznatim i nepoznatim namirnicama dok ne utvrdite hoće li se možda i u kojoj mjeri javiti alergijska reakcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.