Upoznajte dijete s knjigom

 Foto: Shutterstock

NIKAD nije prerano da upoznati dijete s čarima dobre knjige. Saznajte kako čitanje može postati lijepa zanimacija za oboje:
 
Leći u krevet s dobrom knjigom je uistinu poseban osjećaj, kako za odrasle, tako i za one mlađe. Vrlo je vjerojatno da vaše petogodišnje dijete ne zna pročitati više od par osnovnih riječi, ali što ranije ga upoznate s knjigom - to bolje. 
 
Razvijanje djetetove ljubavi prema čitanju donijet će još bezbroj kvalitetnih stvari - zajedničko čitanje pomoći će djetetu da razvije komunikacijske i konverzacijske vještine. Krenut će u školu s pozitivnim stavom prema knjigama.
 
Također, djeca koja u ranoj dobi zavole knjigu, bolja su i u matematici. Kako vaše dijete bude raslo i bilo u stanju savladati dužu knjigu, razvit će sposobnost da se bolje koncentrira i sluša - vrlo korisne vještine svakog predškolca.
 
Ali najvažnije, čitanje je zabavno - za oboje. Zajedničko čitanje odlično je provedeno vrijeme između vas i vašeg djeteta i izvrsno je za zbližavanje.
 
Odabir knjige
 
Mala djeca vole knjige koje mogu lako držati, pa im odaberite kartonske knjige, knjige s prozorčićima koji se otvaraju i knjige za kadu (plastificirane ili s koricama na napuhavanje).
 
Tražite jarke boje i zanimljive slike kako biste zadržali djetetovo zanimanje. Ako je vaše dijete mlađe od dvije godine, vjerojatno će mu se svidjeti knjižice s ponavljanjem i rimom. Potražite knjige sa slikama bez teksta - potiče vas i vaše dijete da sami stvarate i zamišljate priču. 
 
Starije bebe počinju razumijevati knjige s malo više teksta i jednostavne rečenice, ali nemojte ga prisiljavati i tjerati da sluša kako mu čitate roman. U početku će htjeti sudjelovati u ovoj novoj aktivnosti svega par minuta.
 
Jeste li se udobno smjestili?
 
Čitanje vašoj bebi savršena je izlika da iz sebe izvučete klauna ili komičara. Da, zvučat ćete smiješno, ali zabavljanje vašeg djeteta smiješnim zvukovima i imitiranjem životinjskih zvukova, privući će mu pažnju i nasmijati ga. 
 
Koristite spor, skoro pjevni glas, kako biste započeli priču. Pokušajte koristiti drugačije zvukove za različite likove priče, ohrabrujući vaše dijete da učini isto. 
 
Za vrijeme čitanja, držite knjigu tako da vaše dijete vidi slike. Naglasite stvari za koje vam se čini da privlače djetetovu pažnju, i posvetite vrijeme objašnjavajući slike prije okretanja stranice.
 
Pitajte dijete da vam pokaže određeni predmet na slici ili napravi odgovarajući životinjski zvuk i posebno ga pohvalite ukoliko mu to uspije. 
 
Ali što ako imate nemirno dijete koje ne može u miru pojesti večeru, a kamoli poslušati cijelu priču? Predlažemo da odaberete knjigu koja će zainteresirati djetetov aktivan i avanturistički duh. Nađite mu knjige koje uključuju dijete, a to će prihvatiti puno lakše nego da samo u miru sjedi i sluša. 
 
Na tržištu postoji puno knjiga koje uključuju djetetovu akciju, poput protezanja ili pljeskanja ruku. Ako se dijete uključi, na kraju će vas slušati i uživati u knjizi bez da je toga uopće svjesno. 
 
Neka dijete stekne dobre navike
 
Što ćete više čitati svom djetetu, to će ono više profitirati, pa pokušajte da vam čitanje uđe u rutinu. Sve mame su zauzete, ali pokušajte to ne shvaćati kao zadatak, već kao obostrano zadovoljstvo. Gledajte na to kao priliku da sjednete i odmorite, čak ako je i na pet minuta.
 
Nepotrebno je uopće spominjati koliko su i očevi dobri naratori. Puno roditelja voli čitanjem uspavljivati dijete. Ali ukoliko je vaš mališan preumoran ili se previše uzbudi, pokušajte mu predstaviti novu priču u neko drugo doba dana - poslije ručka, prije kupanja, čak i ako sjedi na kahlici. 
 
Nemojte misliti da čitati možete samo u spomenutim trenucima. Koristite čitanje priče kao način kako biste smirili hiperaktivno dijete ili kao nagradu za pojedeni doručak.
 
Pokušajte udovoljiti mališanu svaki put kad vas zamoli da mu čitate. 
 
Postanite ljubitelji knjižnica i knjižara
 
Dozvolite vašem djetetu da odabere knjige koje ćete kupiti/posuditi. To je bitno u nastojanju da zavoli čitanje. Učlanite se u kvartovsku knjižnicu kako biste mogli čitati što više knjiga. Mnoge knjižnice imaju organizirana čitanja za predškolce. Osim što to može biti prilika za dobru zabavu i da upoznate druge mame, one vam također mogu dati pokoji savjet o čitanju djetetu.
 
 
Knjižnica je također dobro mjesto za provesti kišni dan.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.