Savjeti i opasnosti: Vegetarijanska i veganska prehrana za djecu do 18 mjeseci

Foto: Shutterstock

MOGU li i mala djeca biti vegetarijanci? O vegetarijanstvu za trudnice i dojenčad pisali smo ranije i upozorili na moguće probleme, ali i ponudili nekoliko savjeta.

Kako stvari funkcioniraju nakon toga za bebe-vegetarijance čiji su roditelji čvrsto odlučili živjeti takvim stilom života i izbaciti određene namirnice iz prehrane?

Stručnjaci ističu da su posljedice nekontrolirane i prestroge vegetarijanske prehrane za djecu od šest do 18 mjeseci vrlo opasne, posebice ako dijete više nije na prsima.

Majčino mlijeko više ne zadovoljava sve djetetove nutritivne potrebe pa se u to vrijeme započinje s dohranom. Kao i kod trudnica i mlađe dojenčadi, obično vegetarijanstvo (iz prehrane je izbačeno meso, ali ne i mliječni proizvodi ni jaja) nije posebno opasno jer dijete iz mliječnih proizvoda dobiva bjelančevine i druge potrebne elemente (energija, željezo, kalcij, vitamini D i B12). Međutim, stvar je mnogo drugačija i opasnija kada govorimo o veganima koji ne jedu nikakve namirnice životinjskoga porijekla.

Veganska prehrana može izazvati brojne loše posljedice

Veganska prehrana djeteta te dobi opasna je, sadrži premalo kalorija i važnih nutritivnih elemenata za rast i razvoj. Posljedice mogu biti pothranjenost, usporenje rasta, anemija, rahitis itd. Također je zabilježeno da se djeca hranjena veganskom prehranom sporije psihomotorno razvijaju. Roditelje koji su ustrajni u ovakvoj prehrani svojega djeteta treba upozoriti na moguće posljedice te uputiti stručnjaku koji će im pomoći u planiranju prehrane za dijete. Nužno je prehranu energetski obogatiti uljem i šećerom te dodacima prehrani u obliku brojnih vitamina i minerala. Namirnice biljnoga porijekla treba pažljivo kombinirati kako bi dijete uvijek dobivalo dovoljno proteina i esencijalnih aminokiselina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.