Problemi s kožom: Kako zablistati u trudnoći?

Foto: Shutterstock
 
SVI PRIČAJU o blistanju u trudnoći, no trudnicama se najčešće čini da je baš njih to zaobišlo. Problemi s tenom pojavljuju se vrlo često zbog ludovanja hormona. Kako ten održati čistim i doista blistati? Poslušajte sljedeće savjete!
 
Akne
 
Čak i ako inače imate vrlo čist ten, pojava akni u trudnoći nije nimalo neobična. Ako se ne počne sa tretiranjem akni odmah, moguće je da do kraja trudnoće vaš ten bude ozbiljno oštećen, a tragovi znaju ostati i nakon poroda.
 
Dermatolozi savjetuju izbjegavanje proizvoda koji sadrže benzoil peroksid, salicilnu kiselinu i retinoide jer nisu sigurni za korištenje u trudnoći. Zato izaberite preparate na bazi sumpora ili glikolne kiseline.
 
Postoje i lijekovi koji uspješno liječe akne u trudnoći, no svakako zahtijevaju liječničku procjenu prije početka korištenja. 
 
Ono što možete sami učiniti u borbi protiv akni je početi koristiti kozmetiku namijenjenu masnoj koži, puder u prahu i mineralnu kozmetiku koja ima svojstva upijanja masnoća koji su glavni uzrok akni. 
 
Hiperpigmentacija kože
 
Mrlje zbog hiperpigmentacije kože u trudnoći često se nazivaju i "trudnička maska". Naravno, najčešće se pojavljuju baš na licu u obliku tamnih mrlja. Razlog izbijanja je kombinacija trudničkih hormona u kombinaciji s izloženošću suncu, a žene s tamnom kosom i tamnom puti najizloženije su ovom problemu s kožom u trudnoći.
 
Iako ne postoji specifičan tretman uklanjanja tamnih mrlja u trudnoći, dermatolozi savjetuju izbjegavanje sunca i korištenje krema s visokim zaštitnim faktorom. Obratite pažnju i na dovoljan unos vitamina C jer on pomaže suzbiti višak pigmenta. Ako ništa ne pomogne, puder je vaš prijatelj, pokušajte njime i korektorom prikriti mrlje ako su vrlo izražene. 
 
Imajte na umu da vam presvijetli korektor neće pružiti bolje pokrivanje mrlja, već će skrenuti dodatnu pozornost na taj dio lica/tijela. Prije korektora obavezno nanesite kvalitetnu hidratantnu kremu.
 
Koža na trbuhu svrbi i pecka
 
Osim što je ovo najčešće najava strije, najbolji je pokazatelj da koža nije dovoljno hidratizirana. Iako je dio uzroka svakako u hormoni, za veći dio je "zaslužno" rastezanje kože.
 
Ako se simptomi ne smire ni nakon redovitog mazanja hranjivim kremama ili prirodnim uljima ili maslacima (bademovo ulje, kokosov maslac), pokušajte ručnik namočiti u toplom mlijeku i staviti na kožu trbuha. Osim što će nahraniti kožu, mekoća i toplina ručnika će umanjiti osjećaj nelagode. 
 
Strije
 
Proizvoda za borbu protiv pojave strije na tržištu doista ne manjka, pa se možete odlučiti za jeftinije verzije poput bademovog ulja ili kokosovog i kakao maslaca, pa do skupih krema poznatih brendova.
 
S obzirom na iskustva trudnica, ipak će na kraju najveći utjecaj imati genetika. Ako vaša mama nema nijedne strije, vjerojatno ste jedna od rijetkih sretnica koja će ih uspjeti izbjeći!
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.