Nema razlike: Samohrane majke su sretne kao i one koje imaju partnera

Foto: Shuttestock

SAMOHRANE majke su nerijetko suočene s brojnim i teškim izazovima specifičnima za samostalno odgajanje djeteta. Međutim, nova studija kaže da su, usprkos preprekama, jednako sretne kao i majke koje imaju supruge.

Znanstvenici su u okviru istraživanja objavljenom u Journal of Happiness proveli temeljite razgovore s 35 samohranih majki u Poljskoj kako bi saznali koliko su sretne. Zašto Poljska? Zato što Poljska, kako ističu znanstvenici "ima najgori sustav javnog financiranja djece u EU", "samostalno podizanje djeteta nije društveno prihvaćeno niti ga institucije podupiru". Iz tih su razloga znanstvenici kao egzemplarnu za razinu sreće samohranih majki odabrali upravo Poljsku.

Jedno drugo istraživanje koje je u tijeku u Poljskoj pokazalo je da je od 7.633 majke 6.594 udano, 538 se nikada nisu udale, a 501 je bila udana (udovice i razvedene).

Iako mnoge samohrane majke kažu da je podizanje djeteta bez partnerove podrške stresno i vrlo iscrpljujuće, također ističu da im njihovo dijete daje daje sreću, energiju i motivaciju za život.


"Otkrili smo da su djeca najvažnija stvar u životu neudane žene i da mnoge životne odluke donose odgovornije jer imaju dijete. Majčinstvo jača samohrane majke, povećava njihovu razinu odgovornosti i dopušta im izbjegavanje patoloških okruženja", ističu znanstvenici.

Jedna je intervjuirana 27-godišnjakinja rekla da joj je upravo majčinstvo dalo snage da napusti lošeg partnera. "Čovjek s kojim sam se viđala je imao problema s alkoholom i drogama. To je bio razlog zbog kojega sam ga ostavila i pritom nisam mislila samo na sebe, nego i na dijete. Razmišljala sam o tome da ga napustim i prije, ali znate, ljubav je slijepa. Mogla bih reći da je moja kći bila okidač za tu odluku", rekla tijekom razgovora za istraživanje.

Iako mnoge samohrane majke kažu da je podizanje djeteta bez partnerove podrške stresno i vrlo iscrpljujuće, također ističu da im njihovo dijete daje daje sreću, energiju i motivaciju za život, piše Huffington Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.