Najbolja hrana za dojilje: Kako poboljšati proizvodnju mlijeka?

Foto: Shutterstock

SLABA proizvodnja mlijeka jedan je od glavnih razloga koji majke i stručnjaci navode kao uzrok nemogućnosti dojenja djeteta. U nekim slučajevima moguće je poboljšati proizvodnju mlijeka prehranom i određenim nutrijentima. O kojima se radi?

1. Zob

Liječnici i primalje godinama majkama za poticanje dojenja preporučuju zob. Vjeruje se da pozitivno utječe na hormone koji reguliraju proizvodnju mlijeka. Zobene proizvode možete koristiti u nizu recepata, od kolača do mesne štruce, ali najjednostavnije je pripraviti običnu, jednostavnu zobenu kašu.

2. Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže fitoestrogene za koje se smatra da mogu pomoći u nizu zdravstvenih poremećaja. Osim što doprinose proizvodnji mlijeka, sjemenke lana odličan su izvor vlakana koji također dobro djeluju na zdravlje majke i djeteta.

3. Kvasac

Kvasac je nevjerojatan izvor vitamina B-kompleksa, željeza, bjelančevina te više minerala. Možete ga koristiti pri pečenju, ali i posipati malo po siru, jajima ili tjestenini.

4. Slanutak

Slanutak je odličan izbor za dojilje jer je pun proteina i tisućama se godina koristi kao namirnica koja pomaže proizvodnji mlijeka. Ukusan je dodatak juhama i salatama, ali posebno je ukusan spravljen u hummus koji sadrži i mnogo zdravih sastojaka kao što su češnjak i maslinovo ulje te je odlična ideja za prigristi između podoja.

5. Bademi

Bademi su praktična i fina grickalica te brza doza bjelančevina i zdravih masnoća. Bogati su i kalcijem. Možete ih jesti same, nasjeckane ih dodati salatama ili mljevene kolačima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.