Mama vs povišena temperatura

Foto: CPG

DO PORASTA tjelesne temperature dolazi kad se organizam bori protiv virusa, bakterija i gljivica.

Evo kako to ide: čim se u organizmu pojave izazivači bolesti, bijela krvna zrnca šalju “signale” mozgu i daju mu znak da “uključi” tjelesni termostat i povisi temperaturu, jer je tada imunološki sistem efikasniji u borbi s infekcijom.Zato temperaturu ne treba shvaćati kao bolest, već kao pozitivnu reakciju tijela na “napadače”. 

Kako bebi izmjeriti temperaturu?
 
Da biste utvrdili da je bebina tjelesna temperatura povišena, pritisnite usne na njeno čelo ili oko.
Ako osjetite da se toplina povećava, to je znak da beba ima povišenu tjelesnu temperaturu.
 
Ako je beba samo topla, a toplina se ne uvećava, onda nema razloga za brigu. Međutim, da biste pouzdano znali da li beba ima povišenu tjelesnu temperaturu i kolika je točno, koristite toplomjer. Njime se temperatura može izmjeriti ako ga stavite bebi ispod pazuha, u anus ili uho. 
 
Rektalno mjerenje (u guzi)
 
Ovo je za bebe najmanje ugodan način mjerenja temperature, ali je najpouzdaniji. Evo kako da to izvedete: stavite bebu u svoje krilo, da leži na trbuhu, tako da joj nožice vise pod uglom od 90 stupnjeva.
 
Pjevajte joj i pričajte nešto da biste je opustili. Jednom rukom joj razmaknite guzu, a drugom nježno uvucite vrh toplomjera (koji ste prethodno namazali vazelinom ili masnom bebi-kremom) u njen anus.
 
Radite to vrlo pažljivo i ne gurajte toplomjer na silu. Držite ga u guzi oko dvije minute, a zatim ga nježno izvucite. Ako se beba bude ritala ili otimala, prestanite s mjerenjem. 
 
Timpanalno mjerenje (u uhu)  
 
Da biste joj na ovaj način izmjerili temperaturu, potrebni su vam poseban toplomjer i izvjesna vještina. Zamolite doktora da vam pokaže kao se njime mjeri temperatura ili dobro proučite uputstva.   
 
Aksilarno mjerenje (pod rukom)
 
Ovo spada u manje pouzdane načine mjerenja temperature, ali ćete se morati njime poslužiti ako je beba vrlo nemirna ili ima proljev.
 
Toplomjer se stavlja na kožu ispod pazuha koji mora biti suh. Dok mjerite temperaturu, držite bebinu ruku, prislanjajući joj lakat uz tijelo. Mjerenje pod pazuhom mora trajati najmanje pet minuta.
 
Mjerenje trakom
 
Temperatura se bebi može izmjeriti i trakom koja očitava temperaturu pomoću boja i skale. Ovo je lak i brz način mjerenja, ali rezultati nisu baš pouzdani.
 
Kada početi sa ''skidanjem'' temperature?
 
Većina pedijatara savjetuje da se bebama starijim od šest mjeseci ne snižava temperatura koja ne prelazi 38 °C. Smatra se da u 80-90% slučajeva do povišene temperature dolazi zbog virusnih oboljenja koja prođu sama od sebe, bez liječenja.
 
Pedijatri, ipak, ponekad propišu paracetamol, ali ne da bi se njime spustila temperatura već da bi beba mogla lijepo spavati. U slučaju bolesti izazvanih bakterijama potrebna je intervencija lijekovima. Tada se obično propisuju antibiotici koji posredno snižavaju temperaturu, liječeći infekciju. 
 
Life Content
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.