Kako pomoći srednjoškolcu da bude uspješan?

Foto: Shutterstock

HORMONI, odjevne kombinacije i ostale mušice znaju zaokupiti najveći dio djetetove pažnje. Ako srednjoškolac bez problema svladava sve srednjoškolske prepreke, pustite ga da jednostavno pubertet završi. Ako pak primjećujete da dijete niza slabije uspjehe u školi ili pokazuje znakove problematičnog ponašanja, potrebno je reagirati.

Nekoj djeci treba duže vremena da se nakon promjene okoline s prelaskom iz osnovne škole prilagode novom društvu, ali znatno ozbiljnijem načinu obrazovanja. Obično najviše problema pri prilagodbi imaju mirna i povučena djeca. Kod nekih se tegobe jave i nekoliko mjeseci kasnije.

Srednja škola zahtijeva mnogo bolju organizaciju i više samostalnosti. Roditelj uvijek treba biti uz dijete, no važno je da djetetu objasnite koliko je njegova samostalnost važna i što se od njega očekuje. usredotočenost na rad i učenje treba biti na prvom mjestu.

Ponudite djetetu pomoć

Ako se dijete u određenom području ne snalazi dobro, ponudite mu pomoć. Čak ako ni vama određeno gradivo nije potpuno jasno, lakše će biti istraživati u dvoje. A djetetu će mnogo značiti što ćete mu tako dati do znanja da ste tu za njega.

Pomoć u organizaciji

Ako vidite da je dijete pomalo izgubljeno u svim obvezama koje ima, ponudite mu da zajedno napravite dobar organizacijski plan. Na papir stavite sve obveze i hobije koje dijete ima i napravite raspored kojeg bi se dijete trebalo pridržavati.

Naučite dijete da samostalno kvalitetno upravlja svojim vremenom

Kvalitetno iskorišteno vrijeme od posebne je važnosti za uspjeh u srednjoj školi. Tu će dijete trebati vašu pomoć. Neka od početka shvati koliko je važno na vrijeme ispunjavati svoje zadatke kako bi moglo nakon toga mirno uživati u slobodnom vremenu. Za veće projekte na vrijeme upozorite dijete kako strka u zadnji tren ne može donijeti dobre rezultate.

Važnost kvalitetnih bilješki

Primjećujete da dijete jako malo toga zapisuje na satu? Već tada vam može biti jasno kako će se javiti problemi kad gradivo bude potrebno naučiti. Možda dijete nije lijeno, već jednostavno ne može kvalitetno razlučiti važno od nevažnog. Zapisivati u isto vrijeme dok netko govori i pritom morati procijeniti što je najvažnije može biti vrlo teško i za odraslu osobu, pa imajte strpljenja.

Važno je da djetetu ponudite pomoć i razgovarate o tome. Napravite s djetetom plan prema kojem će vođenje bilješki biti mnogo lakše.

•    Svaki dan neka počne zapisivati na novu stranicu i označiti novo gradivo datumom. Tako će si bitno olakšati kasnije snalaženje.

•    Najvažnije pojmove treba odmah označiti, velikim slovima ili drugom bojom, kako bi kasnije lakše bilo prepoznati najbitnije.

•    Neka dijete posebnu pažnju obrati na rečenice koje profesori naglašavaju kao važne. Njih je također potrebno posebno označiti.

•    Ako dijete ne uspije nešto zapisati, trebalo bi odmah nakon sata potražiti pomoć kolega. Već sutradan se vjerojatno neće sjećati što mu u bilježnici nedostaje.

Usavršavanje tehnike učenja

Kako bi moglo kvalitetno naučiti gradivo, dijete mora prije toga savladati samu tehniku učenja. Dijete mora samo otkriti koja taktika mu najbolje odgovara. Neka pokuša čitati na glas, čitati više puta u sebi ili izraditi razne kartice i mape koji će mu olakšati učenje. Isto tako vrijeme učenja je vrlo važno. Dok dio djece najlakše uči tijekom jutarnjih sati, mnogo njih izjavljuje kako su u večernjim satima najsmireniji, pa bez obzira na to što nisu potpuno odmorni, produktivnost je i dalje vrlo dobra.

Instrukcije

Ako doista vaše taktike ne pomažu, bez obzira na to što dijete uči, vjerojatno je vrijeme za stručnu pomoć. Oni će moći djetetu mnogo lakše objasniti stvari koje mu nisu jasne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.