Kako ohrabriti novopečenog tatu?

Foto: Shutterstock
 
MNOGI muškarci koji su prije djeteta bili vrlo uspješni svjedoče kako se ipak ništa ne može usporediti s očinstvo. Kao što je milijarder David Gottesman izjavio, ne rodiš se kao otac. Rađaš se kao muškarac i uloga oca je nešto čemu se po putu moraš priviknuti. Svaki tata koji voli svoje dijete teško će biti loš tata. 
 
Bez obzira na mnogo obaveza koje najčešće padaju na leđa majki, one ipak imaju tu prednost što se s djetetom povezuju i mnogo ranije nego što se beba rodi. Ta intuitivna veza malo se s čime može mjeriti. Proizvodite hranu za svoju bebu i dojenjem dodatno produbljujete odnos s bebom, dok su tate ovdje ipak bespomoćni.
 
Često se žene žale kako se partner nije povezao s djetetom, no potrebno se zapitati je li im bila pružena prilika za to? Dok neki očevi od samog početka daju sve od sebe da što više sudjeluju u svim obvezama oko bebe, ima muškaraca koji se pomalo i boje tog malenog krhkog stvorenja. Kako ga primiti, smije li beba spavati ovako ili onako, drži li dobro bočicu i zašto beba plače?
 
Strah da će povrijediti bebu
 
U danima kada je beba mala, potpuno ovisna o roditeljima, čest je strah da će pogrešno primiti bebu, da neće dovoljno pridržavati glavicu ili da će ozlijediti fontanelu. Vaša podrška vrlo je važna.
 
Strah da beba ne treba ništa od njih
 
Možda vama zvuči smiješno, no mnogi muškarci susreću se s ovim strahom. Potaknite tatu da pridrži dijete da podrigne ako ga dojite, uključite ga u kupanje i presvlačenje. Čak i ako ne napravi sve kako treba, s vremenom će se usavršiti. Zahvalite mu na pomoći.
 
Strah da sve rade pogrešno
 
I majke u prvim danima, osobito s prvim djetetom, često su izgubljene i ništa im ne ide od ruke. Spomenite to tati, to će ga ohrabriti. Osim povezivanja s djetetom, to će produbiti i vašu vezu na jednoj sasvim novoj razini. Možda ćete biti nesigurni i preplašeni kada prvi puta ostavite bebu samu s tatom, no sjetite se, to je njegovo dijete i učinit će sve najbolje što može. Uostalom, roditeljstvo se ne uči iz knjiga, već upravo ovako, malim koracima u kojima svaki dan otkrivate nove stvari o sebi i bebi.
 
Ne prigovarajte svaki put kad tata učini nešto pogrešno. Usredotočite se na stvari u kojima je odličan. Ne očekujte svaki put da slijedi strogo vaše upute. I tate moraju otkriti ponešto o sebi kao roditelju, a to ne mogu ako očekujete da sve rade identično poput vas.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.