Kad se mame natječu

Foto:

JEDNA od super stvari kad ste mama, osim što imate predivno dijete, je i ta što ćete upoznati nove prijatelje. U ženama s kojima ste išle na trudnički tečaj ili rodile isti dan pronaći ćete prijateljice. Zajedno ćete prolaziti sve uspone i padove koje donosi roditeljstvo i biti međusobna podrška.

Osim savjeta i tračeva ponekad u razgovoru možete „slučajno“ spomenuti kako je vaše dijete slikano za lokalne novine jer su mislili da je najslađe dijete ikad ili kako su vas tražili da održite lekciju iz dojenja, jer ipak ste vi tu kao patka u vodi.
Ne mora vam biti previše neugodno zbog potrebe da s ostalim mamama podijelite svoje uspjehe i uspjehe vašeg djeteta. U svakoj od nas krije se mama natjecateljica. Sve je počelo u trudnoći kada se uspoređivalo čiji je trbuh veći. Ali tu nije kraj. Ako ste rodile carskim rezom naći će se mama koja će se u vašoj blizini hvaliti kako je rodila potpuno prirodno, mama čije je dijete reklo prvu riječ/preokrenulo se na trbuh/stalo na noge prije sve druge djece pobrinut će se da svi znaju za to i tako u nedogled. Natjecanja se nastavljaju sve dok vaša djeca ne diplomiraju. Ali zašto je to tako?

Znanstvenici smatraju kako su majke uvjerene da je u njihovim rukama čitava budućnost njihove djece i samo ako one povuku prave poteze njihova djeca će biti pobjednici. Ako ne, čitav život se mogu kriviti što njihovo dijete nije uspjelo. 

Previše savjeta o odgoju djece učinilo je žene nesigurnima, pa umjesto da uživaju u tome što njihovo dijete počinje puzati, one razmišljaju kako je baš u to vrijeme propuzalo i dijete njihova brata. Hvaleći sebe i svoje dijete žene se rješavaju nesigurnosti i odaju same sebi priznanje za dobar posao u odgoju djeteta.


Roditeljstvo je danas postalo svojevrstan projekt, što stavlja dodatan pritisak na djecu, ali i na roditelje da budu najbolji u svojoj ulozi. Djecu se ne bi trebalo analizirati u svakom trenutku njihova života.   

Zapamtite da je svaka mama natjecateljski raspoložena, ali i da je svako dijete individua za sebe i ne razvijaju se sva djeca jednako. Nije važno kada će vaše dijete uspjeti, važno je samo da uspije i izraste u sretno dijete.

Ako se prepoznajete u nekima od ovih tvrdnji znači da ste jedna od onih mama koje se vole natjecati.

- Čitate svom djetetu "Gospodara prstenova" i svima pričate kako je ono oduševljeno knjigom

- Pobrinete se da ste vi i vaše dijete dizajnerski usklađeni prije odlaska u šoping

- Pomažete vašem djetetu da izgradi dvorac u pijesku, a onda se pretvarate da ga je ono samo izgradilo.

- Pričate djetetu na francuskom iako nemate nikakve veze s tom zemljom

- Ako vaše dijete izgubi u natječaju za najljepšu bebu zahtijevate ponovno prebrojavanje glasova

- Kada vaše dijete prohoda prije svog prvog rođendana smjesta darujete kolica prijateljici čije će ih dijete "još uvijek trebati"

- Nosite zdravstveni karton djeteta u torbici u slučaju da vas stranac zaustavi i pita koliko je dobilo na težini

- Svjesni ste da imate više igračaka i opreme za bebe nego sve mame u vašem susjedstvu zajedno

- Imate video vašeg djeteta kako izgovara prvu riječ namješten na stand-by kako bi ga mogli puštati kad god vaši prijatelji s djecom dođu u posjetu

- Ne samo da ste uokvirili djetetov prvi crtež, već ste ga fotokopirali u boji i uokvirili kako bi ga poklonili svim prijateljima za Božić
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.