I roditelji odrastaju, zar ne?

Foto: 123rf

Danas znam - nije samo život postao drugačiji, ja sam počela biti drugačija

Konačno sam odlučila napraviti reda u svojim papirima, i naišla sam u jednoj od mapa na otpusno pismo iz rodilišta. Ne mogu se načuditi koliko mi se davnim čini dan kad su mi uručili to otpusno pismo.

Sjetila sam se koliko olakšanje sam osjećala kad su mi objasnili da bebu za izlazak oblače medicinske sestre. Uf, hvala Bogu da ne moram ja, to mi izgleda kao težak zadatak. Ne mogu se doduše prisjetiti što sam tad mislila tko će ga inače oblačiti!

Sjesila sam s tim papirom večeras i razmišljala o tome koliko sam se promjenila od tad. Klišej je da te ništa ne može pripremiti na majčinstvo. Ali to što je klišej ne znači da je manje istinit. Koliko sam se od onda promijenila! Na bezbroj načina, i svakako na bolje. Mislim da nas sve roditeljstvo učini boljima. Manje sebičnima, manje oholima, više punim ljubavi, svjesnijima toga što je stvarno važno u životu.

Svi uvijek pričaju o tome koliko brzo rastu djeca, i koliko se mijenjaju pred našim očima, ali zaboravljaju da i mi rastemo i mijenjamo se. Koliko kao roditelji naučimo o svemu – od razvojne psihologije, do nutricionizma i medicine.. Koliko samo postanemo neustrašivi! Pronađemo u sebi snagu koju nikad nismo slutili da imamo, negdje putem shvatimo da možemo i bez sna i bez hrane. Shvatimo da nismo toliko gadljivi koliko smo mislili i da se možemo snaći u situacijama koje nikad nismo mogli zamisliti.

Naučimo i tješiti, čak i onda kad smo sami prestravljeni imati umirujuće glasove i razmišljati racionalno. Naučimo se smijati i kad nam se ne smije, zato da bi izmamili nekome osmjeh. Odrastemo pred očima svoje djece i postanemo velike, tople figure koje znače ljubav i zaštitu – postanemo mame i tate.

Tehnički, to smo već kad ona točkica zatreperi na ultrazvuku, ali kad se prisjećam izlaska iz rodilišta danas mi se čini da sam tad bila samo uzbuđena i u strahu, da nisam pojma imala kako ću se ja u toj avanturi promijeniti. Danas znam nije samo život postao drugačiji, ja sam počela biti drugačija.

Izvor: BitiMama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.