Grčevi i bolovi u prvom tromjesečju

Foto: Shutterstock
 
KOLIKO je i kada normalno osjećati blage bolove u abdomenu?
 
Tijekom cijele trudnoće ovi znakovi ne moraju nužno značiti da nešto nije u redu, no ako smatrate da je potrebno, obratite se liječniku. 
 
No, imajte na umu da nošenje bebe čini veliku promjenu za vaše tijelo, a maternica se vrlo rano u trudnoći počinje znatno širiti, kao i ostali mišići trbuha i zdjelice, pa to može biti uzrok privremenih blagih grčeva ili povremene boli. 
 
Ligamenti su vrlo tvrda, ali istodobno rastezljiva tkiva koja povezuju kosti. Oni se rastežu i sasvim je normalno pritom osjećate bol. Kako beba raste, maternica se u većini slučajeva počinje naginjati na desnu stranu, pa ne čudi činjenica da je obično bol snažnija na jednoj strani tijela, u ovom slučaju na desnoj strani.
 
Seks, odnosno orgazam u trudnoći često može uzrokovati lagane grčeve, pa je nakon seksa potrebno kratko se umiriti dok grčevi ne prođu.
 
Kako si olakšati?
 
Prvo tromjesečje može biti vrlo naporno i iscrpljujuće. Bol, ludovanje hormona koje uzrokuje promjene raspoloženja, jutarnje ili cjelodnevne mučnine i još uz to grčevi može biti vrlo frustrirajuće stanje. No, moguće ga je ublažiti, iako ćete da bi se osjećali mnogo bolje morati pričekati drugo tromjesečje kada stvari postaju mnogo lakše, mučnine najčešće nestaju i iscrpljujućih simptoma je sve manje. 
 
Odmarajte, pokušajte se umiriti kada osjetite bol ili grčeve. Pokušajte sjesti barem na desetak minuta ili leći na suprotnu stranu od one gdje se bol razvija. 
 
Bol možete pokušati ublažiti i ugrijavanjem bolnog mjesta. Koristite termofor ili ugrijte ručnik na radijatoru i položite na bolno mjesto. Tako ćete opustiti mišiće i osjetiti olakšanje.
 
Kada se treba zabrinuti?
 
Iako je abdominalna bol najčešće potpuno bezopasna i za dijete i trudnicu, ponekad bol ne mora biti povezana s trudnoćom, već može ukazivati na upalu slijepog crijeva, ciste na jajniku, bubrežni kamenac, infekciju urinarnog sustava ili žučnog mjehura.
Ako primijetite sljedeće simptome, obratite se liječniku: Bol ili peckanje tijekom mokrenja, vaginalni iscjedak, krvarenje, groznica i snažnu slabost.
 
Bol u trbuhu u prvom tromjesečju najčešće je potpuno bezopasna, ali ako imate i druge simptome, obratite se liječniku, jer bi krvarenje moglo upućivati na sljedeće:
 
Rani pobačaj
 
Nažalost, rani pobačaji dosta su česti, ali se u većini slučajeva dogode prije samog otkrivanja trudnoće, pa žene to nikad ni ne saznaju. Do pobačaja u ranoj trudnoći dolazi zbog nepravilnog razvoja djeteta te ono tako nema šansi za preživljavanje. Obično su popraćeni krvarenjem, bolovima i grčevima.
 
Izvanmaternična trudnoća
 
To je slučaj kada se plod počinje razvijati izvan maternice i trudnoća ne može biti spašena. S obzirom na opasnosti za zdravlje trudnice, potrebno je odmah reagirati  i posjetiti liječnika. Simptomi su snažni grčevi koji se protežu postepeno s jedne strane trbuha i širi se na cijeli trbuh.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.