Djeca sportaši rjeđe upadaju u nevolje

Foto: Shutterstock

SUDJELOVANJE u sportskim aktivnostima, osobito u timskim sportovima drži djecu podalje od problematičnog ponašanja. Uz to su u mnogo boljoj fizičkoj formi od svojih vršnjaka koji vrijeme provode pred računalom i mnogo više pažnje posvećuju zdravoj prehrani. Osim fizičkih dobrobiti za tijelo vašeg djeteta, vrlo je važan i pozitivan utjecaj sporta na djetetovo samopouzdanje.

Tinejdžeri koji sudjeluju u sportskim aktivnosti mnogo bolje upravljaju pravilima, ali i češće su spremni na kompromis kojem ih uči timski rad.

Sport tako ima mnogo veću funkciju od fizičke koristi. Borilački sportovi uče djecu kako razviti visoko povjerenje u druge i znati kako se osloniti na njih, a grupni sportovi poput nogometa, rukometa i košarke uče djecu planiranju i međusobnoj suradnji te pridržavanja planova, što vaše dijete čini pouzdanijim.

Sam sport po sebi susreće djecu s mnogim izazovima s kojima će se mnogo lakše uloviti u koštac od problema s kojima ih susreće život izvan sporta. Djeca slušajući trenera uče poštovati druge i uvažavati njihovo mišljenje.

Sport zahtijeva mnogo vremena, pa se većina slobodnog vremena izvan sportskih i školskih aktivnosti svodi na spavanje i učenje i time ne ostavlja djeci ni prostora ni vremena za problematično ponašanje.

Uostalom, kada su misli djece zauzete pozitivnim mislima i planovima, nemaju vremena upasti u nevolje. Mnogo rjeđe su izloženi nezdravoj hrani, alkoholu, cigaretama, drogi i problematičnom seksualnom ponašanju. Osjećaj prihvaćenosti od strane drugih suigrača i kolega vrlo je dobar za samopouzdanje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.