Čak 61 posto roditelja redovito čita poruke svoje djece na internetu i mobitelu

Foto: Shutterstock

61 POSTO roditelja čita e-mailove, SMS-ove i poruke na Facebooku svoje djece, pokazalo je istraživanje koje je provela tvrtka koja se bavi sigurnošću na internetu Bullguard.

Istraživanje je provedeno na 2.000 roditelja djece u dobi od 10 do 17 godina, od kojih 61 posto redovito špijunira potomke.

Znanstvenici su otkrili da, usprkos tome što time narušavaju privatnost svoje djece, roditelji i dalje vjeruju da je špijuniranje neophodno kako bi pratili s kim njihova djeca komuniciraju. Jedan od deset roditelja zna i lozinke za privatne račune i profile svojih mališana, iako im ih oni ne žele reći.

Kako ističe Daily Mail, trećinu zbog toga jako grize savjest, ali je čak jedan od pet roditelja istaknuo da je bio šokiran sadržajem koji je našao. Također, jedan od pet roditelja vjeruje da njegovo dijete laže o godinama kako bi dobilo pristup društvenim mrežama.

Prosječno dijete ne poznaje čak 40 posto "prijatelja" na Facebooku

Više od deset posto roditelja pomagalo je djeci s posljedicama zadirkivanja putem interneta, a čak 17 posto moralo je intervenirati nakon što im je netko zaprijetio djeci. Vrlo je zabrinjavajuća činjenica da je 23 posto djece reklo da ne poznaje osobe koje im se rugaju. Naime, prosječno dijete ne poznaje 40 posto osoba koje ima za prijatelje na Facebooku.

Roditelje najviše zanima s kime im djeca komuniciraju, koliko vremena provode na internetu i kakve stranice pregledavaju. Stručnjak za online sigurnost Alex Balan komentirao je za Daily Mail da se radi o pravom minskom polju za roditelje: "Želite da vam se djeca osjećaju slobodno i stječu nove prijatelje, ali želite im i osigurati sigurnost kada su online."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.