143 Hrvatice u dvije godine darovale su 1188 litara mlijeka, potrebe su sve veće

Foto: Shutterstock

BANKA humanog mlijeka 15. studenog 2021. slavi drugu godišnjicu svog osnutka. Dva mjeseca nakon osnivanja, Banka je dobila suglasnost Ministarstva zdravstva i službeno započela s radom.

"Da bismo postigli ovo što danas imamo, najviše zahvaljujemo majkama koje su pokazale humanost doniranjem viška svog mlijeka, što je omogućilo bolji početak nedonoščadi i bolesne djece", poručili su iz Banke humanog mlijeka. 

U prve dvije godine rada Banke za darivanje se prijavilo 400 majki, od čega ih je 143 postalo darivateljicama. Prikupilo se 1188 litara mlijeka, pasterizirane su 974 litre, a izdano je 724 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka.

Banka djeluje kao nacionalna. Mlijeko se izdaje u sve zagrebačke bolnice, Klinički bolnički centar Split, Osijek, Rijeka te Opću bolnicu Josip Benčević u Slavonskom Brodu.

"Od siječnja 2020. do studenog 2021. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo 300 djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno jedinica intenzivnog liječenja. Unatoč epidemiji i potresima te svim psihofizičkim posljedicama koje ovo izazovno vrijeme nosi, kako za darivateljice tako i za osoblje Banke, možemo biti samo ponosni na dosadašnje rezultate", dodaju.

Potrebe za mlijekom postaju sve veće jer se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove u Hrvatskoj. Zato iz Banke humanog mlijeka mole sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju.

Darivateljica može postati svaka punoljetna zdrava majka čije je dijete mlađe od godinu dana. Darivanjem mlijeka možete pomoći najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.