10 činjenica o drugoj bebi koje mame ne govore, a itekako misle

Foto: 123rf

PISALI smo o brojnim dobrobitima i dilemama vezanima uz dolazak druge bebe. Pisali smo bratskoj ljubavi, majčinoj borbi i osjećajima, ali postoje i one činjenica koje svaka mama nakon što dobije drugu bebu misli, osjeća, ali rijetko o tome progovara. Zato sigurno niste jedine koje su se baš ovako osjećale nakon što su drugi put prošle isto iskustvo. Zapravo - isto? Pa baš i ne isto jer dolazak bebe broj dva donosi nešto sasvim drugačije od onog prvog puta.

1. Prva trudnoća je trajala i trajala, a druga kao da je počela tek u 37. tjednu

Osim što ste od prvog dana prve trudnoće revno pazile što jedete, koliko se krećete, koliko odmarate, imale ste organizirane sve one "stiže beba" stvari, bile opterećene nabavkom opreme, pranjem robice i pripremama za bolnicu, trudnoća bebe dva "počela je" nekoliko tjedana prije nego što je završila. Bez puno pompe.

2. No, druga trudnoća ipak vam je gora i teža od prve

Jednostavno - manje je vremena za posvetiti se sebi jer trčite i brinete za klinca broj jedan. Imate manje vremena za odmor i izležavanja pa vam tako ne preostaje ni mnogo vremena da si udovoljite i ublažite trudničke tegobe.



3. Prati vas osjećaj krivnje

Iako jedva čekate dolazak bebe broj dva, veselite se, prebirete slatku robicu i odvajate igračke za bebu u očekivanju, ali nekako stalno je tu negdje i taj osjećaj krivnje jer beba broj dva u mnogočemu će poremetiti vaš postojeći ritam i mir. Jednostavno - doći će i pomrsiti račune svima vama.

>>>Na početku mi je bilo teško zavoljeti drugu bebu<<<

4. Odjednom shvaćate da ste zaboravili kako je to barata s novorođenčetom

Kada ono otpada pupkovina? Kako se ono doji? Koliko se ono novorođenčad smije često kupati? Gdje ono moramo rezervirati dolazak patronažne sestre? Koliko ono ostajemo u bolnici?
Sve što vam je do nedavno bilo u malom prstu odjednom ste zaboravile pa se raspitujete baš kao da vam je prvi put. 

>>>Činjenice o drugoj bebi koje bi svaka mama trebala znati<<<

5. Stvari koje su vam se prije pomalo gadile, gadit će vam se opet

Miris i količina kakice, mijenjanje pelena u cijelosti, tjemenica, hvatanje šmrkljica iz nosa, bljuckanje i smrad iste... e to se nije promijenilo uopće. A pogotovo se nije, odnosno neće promijeniti ritam spavanja vašeg novog zlata. Pred vama je opet razdoblje izmorenosti, nespavanja, čestih noćnih buđenja, mokrog kreveta.... i tu nema pomoći.

6. Barem nešto kul - bit ćete opušteniji

Iako svaku trudnicu i pred drugi (treći, ma i četvrti) porod hvata lagana frka d svega toga opet "novog" te male štruce koje stiže, ali kada jednom dođe vjerujte - bit ćete znatno opuštenije nego prvi put. Sav talent i iskustvo kojeg ste stekli tijekom prvog puta odjednom će se instinktivno vratiti i vi ćete znate da oko puno stvari stvarno ne treba dizati paniku.



7. Užasno će vam ići na živce friški roditelji prvijenaca

Mama koja je svoje prvo dijete rodila neposredno prije nego što ste vi rodili svoje drugo dijete, bit će stalno korak ispred vas i stalno će imati potrebu dijeliti vam savjete. No, s obzirom da ste vi sve to već prošli i da ste realno puno iskusniji od te friške mame, njeni će vam savjeti samo i isključivo dizati tlak!

Pogotovo ako pričamo o onoj sorti mama koje su puno čitale o svemu, koje biraju samo zdravo, organsko i tri put provjereno.

8. Vaše prvo dijete nekada će vas jako otvoreno mrziti

Ne uzimajte njihovu mržnju k srcu jer iako u zadanom trenutku oni to zaista misle, stavite se u njihovu poziciju i shvatit ćete - ta beba pokvarila im je život: mali su, ne znaju se igrati i još su ukrali  svu maminu pažnju. Sram ih bilo!

9. Nema šanse da ponovite iste greške s bebom broj dva

I prije nego što će doći na svijet vi se svakom živog kog sretnete kunete da s drugom bebom nećete ponoviti iste greške, a to se najčešće odnosi na njihovo spavanje . "Nema šanse da bebu naviknete na spavanja pored vas u krevetu, nema šanse da joj od prva dana ne počnete uvoditi rutinu spavanja, nema šanse ovo, nema šanse ono, a onda, kako to najčešće biva, samo odustajete od jednog po jednog obećanja.

10. Rodile ste drugu bebu da ovo prvo dobije društvo, jer kada beba malo stasa oni će zabavljati jedan drugoga i vaš će život biti puno jednostavniji nego samo s jednim djetetom.

Kladimo se da nema roditelja koji je pomislio baš to, a kad ono - sušta suprotnost. Možda ćete do tog sklada doći tek kada klinci poodrastu, možda ćete i imate puno svijetlih trenutaka, ali realno - s dolaskom bebe broj dva vaše će ruke biti duplo traženije, sve ćete raditi duplo, a braća/sestre uglavnom će donositi samo međusobne sukobe. Tako ćete umjesto željenog sklada dobiti to da ćete vi biti žandar između dvije zaraćene strane.

>>>Ovo je prava istina o trećem djetetu<<<

Vi koje ste već iskusile dolazak bebe broj dva sigurno ste našle barem u većini ovih stvari, a vi koje tek očekujete bebu broj dva ili je tek planirate - pročitajte ovo i znajte da veću istinu od ove neće nigdje drugdje pročitati.

Istina je da svaka nova beba donosi i novu ljubav te duplo više sretnih trenutaka, ali i, kao što vidite, duplo više posla i duplo više neispunjenih (vlastitih) obećanja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.