Na aerodromu u Dohi je izložena gigantska igračka koja šalje posebnu poruku

Foto: Profimedia

JEDAN od najupečatljivijih detalja Međunarodne zračne luke Hamad u Dohi zasigurno je divovski medvjed Lamp Bear. Ova umjetnička instalacija djelo je švedskog umjetnika Ursa Fischera koji je na Lamp Bearu radio 2005. i 2006. godine.

Fischerov "medvjedić" izrađen je od lijevane bronce, visok je sedam metara i težak 18-20 tona. 2011. godine instalacija je postavljena u njujorškoj zgradi Seagram, gdje je bila izložena pet mjeseci sve dok je nije kupila katarska kraljevska obitelj na aukciji. Navodno je platila 6.8 milijuna dolara, što je bio rekord za neko Fisherovo djelo.

Stranica aukcijske kuće Christie's navodi da djelo slavi predmete koji definiraju život djeteta. Iznad medvjedića se nalazi i "sobna lampa" kako bi dodatno dočarala atmosferu djetinjstva. Umjetnika je za ovo djelo inspirirala vlastita igračka iz djetinjstva te je njome htio poručiti da nikada ne smijemo izgubiti dijete u sebi. Slična instalacija, samo u plavoj boji, bila je izložena na Sveučilištu Brown od 2016. do 2020. godine. 

Lamp Bear najfotografiraniji je dio zračne luke Hamad, a nema sumnje da će mu popularnost dodatno porasti tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.