"Ma kakav Omiš, ovo ja pivan": Kako je nastala pjesma Galeb i ja

Screenshot: YouTube

Velik dio autorske karijere legendarnog Zdenka Runjića otpada na pjesme Olivera Dragojevića. Za Olivera je Runjić od svojih ukupno 700 napisao oko 200 pjesama, a posebno se ističe Galeb i ja.

Ideja za pjesmu nastala je tijekom jedne šetnje splitskim Firulama, a galebovi koji su se okupili na plaži upali su oko Runjićevu sinu koji je predložio ocu da napiše pjesmu o galebu. Runjić je ideju predstavio Tomislavu Zuppi, rekavši da bi volio pjesmu o razlikama između slobodnog galeba i čovjeka koji je neprestano opterećen vlastitim brigama. Zuppa je poslao prvu verziju teksta koja se Runjiću nije svidjela

Mjesec dana kasnije Runjić je ponovno sjeo za klavir i pokušao uglazbiti tekst, a što je više svirao, to mu je tekst postajao bolji. To mu je promijenilo mišljenje i na kraju je zaključio da se radi o izvrsnom tekstu. Runjić je glazbu za ovu pjesmu kakvu je poznajemo danas napisao za samo 20 minuta.

Na početku je to trebala biti klapska pjesma za Festival dalmatinskih klapa u Omišu, ali čim ju je čuo, Dragojević je rekao: "Ma kakav Omiš, ovo ja pivan!"

Više o nastancima legendarnih Oliverovih hitova možete pronaći ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.