Zaigrali smo Just Cause 4. Evo kakvi su prvi dojmovi

Screenshot: Just Cause 4

JUST Cause 4 razvio je Avalanche Studios, a izdao Square Enix. Četvrti nastavak popularnog serijala uključuje brojne novitete, ali to ga nužno ne čini boljim. Nakon 10-ak sati igranja, skupili smo dovoljno dojmova da vam otkrijemo radi li se o igri koju trebate kupiti odmah ili je bolje pričekati neko sniženje. 

>Dosta smo igrali Red Dead Redemption 2. I imamo neke ozbiljne zamjerke

Rico Rodriguez se vratio i bori se protiv privatne vojske Black Hand, koju vodi Gabriella Morales, novi lik u serijalu. Kada se Rico uvjeri da je njegov pokojni otac radio s Black Handom u izradi Project Illapea, superoružja koje kontrolira vrijeme u izmišljenom Solisu, odlazi u Južnu Ameriku u potrazi za odgovorima. Toliko o priči novog serijala, da vam ne otkrijemo previše. Priča ionako nije jača strana Just Cause 4. 

Screenshot: Just Cause 4

Misije u igri ubrzo postanu repetitivne. Obrani ovo, otprati onog, uništi generatore... Iako je i u naših 10-ak sati bilo misija koje su donijele nešto svježine. Outpostova iz prošlog nastavka više nema. Mapa je podijeljena u velike provincije koje ćete s Ricom otvarati uglavnom uništavajući stvari i završavajući misije. Jedan od najzanimljivijih noviteta su i ranije spomenuti ekstremni vremenski uvjeti, koji će pred igrače staviti nove izazove i pružiti im pravu Just Cause akciju. Ponovno je veliki naglasak na eksplozijama, kojih ima više nego u filmovima Michaela Baya. Bačve s gorivom i vozila uzrokuju ogromne eksplozije, što djeluje pomalo kao isforsirani kaos, umjesto onog koji bismo sami uzrokovali u takvoj igri. 

Screenshot: Just Cause 4

Igru pokreće nova verzija Apex pokretača. Grafika je na PC portu igre podosta manjkava, čak i s najvišim grafičkim postavkama. Gameplay s druge strane ima veliki potencijal. Radi se o pucačini iz trećeg lica u kojoj su kretanje i borba pravo zadovoljstvo. Kombinacijom grappling hooka, padobrana i letećeg odijela u otvorenom svijetu Južne Amerike možete graditi momentum i kretati se zaista brzo i slobodno. Nove mogućnosti poput povezivanja dva objekta ili objekta s balonom također su zanimljive, ali često ih nećete moći adekvatno iskoristiti. Tako Just Cause 4 više djeluje kao igralište za isprobavanje fizike. U četvrtom nastavku serijala činilo se zaista teško umrijeti. Rico može pretrpjeti jako puno, u nekoliko navrata kada bih stajao preblizu eksplozije, činilo se da sam mrtav, čak se i model mog lika potpuno prelomio kao list papira, ali onda bih samo nastavio igrati kao da se ništa nije dogodilo. 

Screenshot: Just Cause 4

Kontrole na mišu i tipkovnici priča su za sebe. Nisu nimalo intuitivne pa ćete nišaniti tipkom Shift, a mapu otvarati pritiskom tipke 1. Upravljanje vozilima koristeći miša i tipkovnicu još je gore. Izbornik ima sličnih problema pa je i namještanje drugačijih kontrola prava muka. Preporuka: Igrajte s kontrolerom.

U svakom slučaju ne možemo reći da nas Just Cause 4 nije zabavio, ali ni da bismo puno toga propustili da smo preskočili ovaj naslov. Ljubitelji serijala i sličnih akcijskih avantura vjerojatno će lako naći opravdanje za nabavu novog Just Causea, ali ostali mogu preskočiti ovu igru. U Sancta-Domenici cijena igre je standardnih 499 kuna za PC verziju, odnosno 549 kuna za konzole. Prve kritike su proturječne, pogotovo ako govorimo o PC platformi. U trenutku pisanja članka recenzije na Steamu bile su uglavnom negativne, dok na Metacriticu igra ima solidnih 75. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.