Visković o Nadareviću: Većina bi glumaca to doživjela kao katastrofu. Mustafa ne

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

BROJNE poznate osobe opraštaju se od glumačkog velikana Mustafe Nadarevića, koji nas je napustio u 78. godini, nakon borbe s teškom bolešću.

Književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković Nadarevićevu karijeru pratio je gotovo od samih početaka.

"Umro je Mustafa Nadarević; nestaje i već nedostaje još jedan važan mozaični fragment u mojem osobnom pogledu na naše glumište, a siguran sam i u memoriji sviju nas. Kad sam 69. došao iz Splita na studij u Zagreb i pasionirano počeo gledati bezmalo sve predstave u zagrebačkim teatrima, Mustafa mi se nije činio bog zna što. U svojim dvadesetima bio je baš lijep muškarac i ta ga je ljepota, čini se, predodređivala za jedan tip uloga (zapravo stereotip). U usporedbi sa Šerbedžijom i Vidovićem, i njihovim ulogama u Zuppinu Teatru &td, zapravo je bio glumački blijed", započeo je.

"A onda je već potkraj svojih dvadesetih naglo počeo gubiti kosu, u ranim tridesetima već je posve oćelavio. Većina bi glumaca, toliko ovisnih o fizičkim performansama, to doživjela kao katastrofu. Mustafa ne; prestao biti ženskasto lijep i glumački proradio", ispričao je Visković.

"Spreman na ironiju prema svemu, zafrkanciju i na svoj račun. Spreman na psihološka poniranja u dubine. Ta ljepota na prvu loptu samo ga je sputavala. Postao je spreman na istraživanja, kompleksan. Veličanstven glumac! Kad se sjetim samo Dunda Maroja i Cirana u HNK u kasnim sedamdesetim? Glumačko čarobnjaštvo. Išao je potom niz glavnih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, po kojima ga i da nas svi znaju, diljem Jugoslavije. Adio dragi Mujice, žao mi je što se nismo više družili", poručio je.

Umro je Mustafa Nadarević; nestaje i već nedostaje još jedan važan mozaični fragment u mojem osobnom pogledu na naše...

Objavljuje Velimir ViskovićNedjelja, 22. studenoga 2020.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.