Video: Najradikalniji crash testovi

IAKO će se mnogi složiti kako strašnijeg crash-testa od onog kineske limuzine Brilliance nisu vidjeli, na webu se mogu naći još radikalniji testovi sigurnosti.

Naravno, ne radi se o uniformiranim ispitivanjima mjerodavnim za usporedbu, već materijalima koji mogu poslužiti edukaciji.

Primjera radi, svi oni koji vole juriti ovdje mogu vidjeti što se desi kada automobil u "pristojnoj" brzini naleti na nepomičnu prepreku kao što je zid. Još ako se radi o automobilu starijeg godišta, lišenog čvrste konstrukcije, ali i bilo kakve sigurnosne opreme, stvar je kudikamo opasnija.

Stoga, sve ovo vrijedi za zemlje gdje se ovakvi automobili mogu još naći na cesti, kao i za one gdje prometna kultura nije na visokoj razini, bar kad je u pitanju ograničenje brzine. Nema sumnje, cjelokupno naše okruženje i mi sami tu definitivno spadamo.
 
Najradikalniji primjer datira u 1992. godinu kad je crash test proveden nad Holdenovim modelom Commodore VB, u nas poznatijim pod imenom Opel Rekord. Ispitivanje je rađeno s ciljem provjere upravljačkog sustava, a epilog možete vidjeti u priloženom video materijalu.

Ovdje valja reći kako se radi o automobilu iz 1978. godine, kao i da je test proveden pri brzini od čak 100 km/h, što je gotovo dvostruko više od EuroNCAP-ovog ispitnog standarda. Svejedno vrijedi vidjeti pa makar kao upozorenje vozačima.

U idućim primjerima glavne zvijezde su još poznatije. To su popularni Volkswageni, "buba" VW Golf II, a potom i VW Transporter. S obzirom da je nepoznato o kojim se brzinama ovdje radi možemo samo rezimirati kako se buba u odnosu na Golfa sasvim dobro drži. Što se "dostavnjaka" tiče, ovakav sudar ne bi preživio nitko pa ni žohar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.