Video: Francuski Spiderman osvojio australski neboder

TO ŠTO je u životu zbog svojeg ludog hobija pentranja na zgrade imao sedam teških padova i bio uhićivan, francuskog Spidermana Alaina Roberta ne sprečava da se i dalje penje po najpoznatijim svjetskim neboderima i visokim građevinama.

Zadnji pothvat zabilježen je u Sydneyu kad se poput pauka s vanjske strane popeo na neboder u središtu grada. Dosad je osvojio pariški Eiffel Tower, tokijski Shinjuku Center Building, njujorški Empire State Building ili lasvegaški Luxor Hotel pyramid. Uhićen je prilikom pokušaja osvajanja Petronas Towera u Kuala Lumpuru. Na prvom tornju došao je do 60. kata kad su ga primijetile tamošnji plavci i prisilno ga prizemljili. To je bilo 1997. godine, a deset godina kasnije pokušao je osvojiti drugi toranj iste visine. Deja vu kojem je posvjedočio ponovno ga je doveo do 60. kata kad je ponovno bio prisiljen odustati od pothvata. Uhitili su ga i u Singapuru sedam godina prije prilikom pentranja po Overseas Union Bank centru.

Osvojio 85 nebodera

Alain je rođen 1962. godine i otkad zna za sebe voli sve vrste penjanja. Pored stijena koje je osvajao kao klinac u kasnijim godinama satisfakciju su mu pružali osvojeni vrhovi najviših zgrada u pojedinim metropolama. U životu je osvojio 85 nebodera i to uglavnom golim rukama uz pomoć penjačica. Tu i tamo koristi užad i ostalu opremu za slobodno penjanje "ali s opremom nije isti osjećaj kao potpuno sam sa svojim rukama". Luđak, rekli bi "normalni".

Iako je kao klinac počeo penjati po obližnjim planinama i klifovima prava priča oko slobodnog penjanja krenula je u dobi od 12 godina. Tada je, naime, zaboravio ključeve od kuće i bio primoram popesti se sve do osmog kata gdje je živio sa svojim roditeljima. Umjesto da ih je čekao pred ulazom kako bi to učinila većina klinaca, Alain je odlučio okušati se u penjanju po zgradi. I uspio je, naravno.

Vještine usavršio u Alpama

U životu je preživio dvije teške nesreće; prvu kad je imao 19 godina a drugu godinu dana kasnije. U oba slučaja je pao s 15 metara i zadobio brojne frakture zbog čega danas boluje od učestalih vrtoglavica. Prema nalazima liječnika 60 posto njegovog tijela je hendikepirano zbog čega, prema njihovim riječima, više nikada neće moći penjati. Mislite da ga je liječnički papir zaustavio?

U roku šest mjeseci Alain je ponovno visio s nekog nebodera i počeo osvajati sve teže i teže zgrade. Kroz vrijeme svoje je vještine isklesao do savršenstva a prije nego se ponovno počeo penjati po zgradama sve vještine je usavršio u francuskim alpama.

L.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.