Vampiri su "out", društvene igre su ono što je "in"

FILMOVI o vampirima, filmovi o vukodlacima, filmovi o vampirima i vukodlacima, zombijima, remakeovi i "rebootovi" popularnih franšiza, oni pravljeni prema videoigrama, filmovi o superjunacima i oni rađeni prema popularnim stripovima. Ovo su samo neki od trendova koje je Hollywood posljednjih godina izmuzao do apsurdnih razmjera. Ipak, čak su i istrošeni trendovi uspjeli izroditi blockbustere, a neki od njih bili su solidni, kvalitetni, pa čak i odlični. Novi trend o kojem se već neko vrijeme govori vrti se oko filmova baziranih na društvenim igrama. Na prvi pogled čini se gotovo nemogućim da bi nekom moglo pasti na pamet da snimi film prema popularnom "Čovječe, ne ljuti se", ali već nekoliko godina sve češće slušamo priče o velikim i popularnim redateljima koji će na ovaj ili onaj način biti povezani s cijelim nizom projekata koji se na prvu loptu čine kao loša šala.

 Kinodvoranama harat će jedan novi i nekima prilično zbunjujući trend

Ne radi se o novotariji, a praksa pokazuje da ovakve ideje vrlo često postaju kinohitovi. Štoviše, popularni proizvođač igračaka Mattel ne samo da svim silama pokušava uvaliti licence za neke od svojih najpoznatijih proizvoda, već se aktivno angažira na pravljenju igračaka čija je jedina svrha to da će za neko vrijeme postati popularni filmski serijal. S druge strane, popularni filmovi postaju društvene igre (New Moon) pa nije posebno iznenađenje to što je nekome palo na pamet potapanje brodova pretvoriti u filmski blockbuster. Na kraju krajeva, "Pirati s Kariba" nastali su prema poznatoj Disneyland atrakciji, a još je 1985. snimljen relativno popularan film nastao prema društvenoj igri "Clue".

Ipak, do današnjeg dana nismo mogli govoriti o trendu jer se radi o sporadičnim pojavama, ali ako je vjerovati glasinama koje se sve češće pojavljuju iz Universala, Warnera, Paramounta ili Sonyja, u nadolazećim godinama kinodvoranama harat će jedan novi i nekima prilično zbunjujući trend.

Velike se nade polažu u "Battleship"

Za početak, tu je Michael Bay, redatelj nekih od najgorih, ali ujedno i najuspješnijih holivudskih blockbustera kao što su "Transformers", "Bad Boys" i "Armageddon". Čovjek koji je stajao iza robota koji se pretvaraju u aute i plaču za vlasnikom koji odlazi na faks, sasvim će se pristojno uklopiti u tim ljudi koji namjeravaju snimiti film o ploči za prizivanje duhova, poznatijoj pod imenom Ouija board. Platinum Dunes, producentska kuća u vlasništvu Baya, Brada Fullera i Adama Horowitza ("Felicity", "Lost", "One Tree Hill"), otprije poznata kao "štamparija" horor remakeova, stat će iza ovog filma iako tvrde da se neće raditi o klasičnom hororu već akcijskoj avanturi s elementima horora.

No, u cijelu priču uključeni su i neki daleko kvalitetniji redatelji koje nikada ne bismo očekivali u ovakvim kombinacijama. Primjerice, Ridley Scott ("Alien", "Blade Runner", "Gladijator") još od 2007. ozbiljno razmišlja o snimanju "Monopolyja". Naravno, njegova je ideja snimiti komediju o pohlepi, pa ne treba očekivati scene bacanja kocaka i zelene i crvene kućice, ali sve je moguće. Wolfgang Petersen ("Das Boot", "In the Line of Fire", "Outbreak") trebao bi stati iza "Rock 'Em Sock 'Em Robots" (kod nas gotovo nepoznata društvena igra iz šezdesetih koja nije ništa drugo nego, iz perspektive današnjih klinaca, tragikomični boks između crvenog i plavog robota), iako "Real Steel" s Hughom Jackmanom ima sličnu priču. Peter Berg ("Hancock") dohvatit će se potapanja brodova u svom "Battleshipu", a čak i Tim Burton trebao bi na neki način biti povezan s filmom "Monsterpocalypse" koji je utemeljen na istoimenoj društvenog igri. Velike se nade polažu u Bergov "Battleship" jer iz dana u dan postaje sve jasnije da će se raditi o blockbusteru koji se samo lagano tematski naslanja na potapanje brodova, a puno više na stvaranje filma o velikim pomorskim bitkama, i koji bi se u kinima trebao pojaviti tijekom 2012.

Ako je nastavak "Seksa i grada" jedan od najvećih hitova sezone, i "Čovječe, ne ljuti se" odjednom djeluje kao odlična ideja

Kevin Lima ("Enchanted") i Etan Cohen (ne Ethan već scenarist filmova "Idiocracy" i "Tropic Thunder") povezani su s filmom "Candy Land" koji je također utemeljen na istoimenoj društvenoj igri. Universal je potpisao Gorea Verbinskog ("Pirati s Kariba") kao redatelja remakea "Cluea", a sve se češće govori i o Sonyjevom projektu baziranom na "Riziku".  

Realno gledajući, iako cjelokupna ideja snimanja filmova prema društvenim igrama djeluje, najblaže rečeno, suludo, postoji velika mogućnost da se neki od filmova pretvore u prave i potencijalno kvalitetne kinofilmove (hitove). Najveći problem "Battleshipa" ili "Rizika" upravo je to nepotrebno korištenje istog naziva koji na neki način umanjuje vrijednost samog filma i pretvara ga u trendovsku bezvezariju koju bi zahtjevniji gledatelji mogli vrlo lako preskočiti misleći kako se radi o još jednoj holivudskoj besmislici. Isto tako, postoji vrlo velika mogućnost da će već prvi podbačaj na kinoblagajnama pod znak upitnika staviti slične projekte.

Vrijeme će pokazati, a ako je nastavak "Seksa i grada" jedan od najvećih hitova sezone, i "Čovječe, ne ljuti se" odjednom djeluje kao odlična ideja. 

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.