Na Veliku subotu nastao je red ispred splitske slastičarnice Tradicija. Razlog - njihove pince (odnosno sirnice ili slatke uskrsne pogače).
Splićani su strpljivo čekali u redu ne bi li uhvatili ukusnu pincu iz Tradicije koju već godinama prati glas "najukusnije u gradu".
Pinca, sirnica ili pogača tradicionalni je kolač koji se za Uskrs pravi diljem Hrvatske, najčešće u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Neki ga zovu i uskrsna pogača, a u Zagorju, Prigorju i Turopolju nosi ime jajarica, zbog svoje žute boje koju ima ako se koriste domaća jaja.
Pravi se od dizanog tijesta u koje tradicionalno idu brašno, jaja, šećer, mlijeko i mast, a dodatni okus daju joj grožđice, naribana korica domaćeg limuna ili naranče, rum, kao i domaći prošek, desertno vino koje se ponekad također dodaje u pincu. Ako želite napraviti domaću, još nije kasno, a recept pronađite ovdje.