Tko je čovjek po kojem je nazvan prvi gej bar u Dubrovniku?

Screenshot: Youtube

VIJEST da se u Dubrovniku otvara prvi gej bar izazvala je veliki interes javnosti, a mnoge je zbunio naziv kafića te nisu znali zbog čega se zove Milk.

Bar, koji će svoja vrata otvoriti u subotu 7. svibnja, dobio je naziv po Harveyju Milku, prvom otvorenom gej dužnosniku u povijesti Kalifornije. Milk je dugo bio aktivist i pionirski vođa LGBT zajednice u San Franciscu te ujedno i prvi "ponosni" gej političar u Americi.

Tijekom svog kratkog mandata, Harvey je ulagao napore u svoje političko opredjeljenje, a izborio se i pomogao da se donese uredba protiv diskriminacije homoseksualnih osoba kod zapošljavanja i stanovanja u San Franciscu.

Milk je služio u mornarici tijekom Korejskog rata, odakle je otjeran zbog seksualnih odnosa s nekim vojnicima. Radio je nekoliko poslova prije nego što je postao financijski analitičar u New Yorku, a zatim je otišao u San Francisco gdje je stekao brojne sljedbenike kao vođa zajednice homoseksualaca.

U početku držao je trgovinu fotoaparatima, a 1973. godine kandidirao se u gradskom vijeću, ali ga nije osvojio. Ipak, nekoliko godina poslije, preciznije 1977. godine, izabran je kao jedan od prvih dužnosnika koji su otvoreno govorili o svojoj seksualnosti. Nažalost, godinu dana kasnije, Milka je u 48. godini ubio konzervativac Dan White, čija je sudska presuda za ubojstvo iz nehaja izazvala pobunu u gradu, koja je poslije nazvana Pobuna bijele noći.

U biografskom filmu glumi ga Sean Penn

Njegovo ubojstvo poslužilo je kao inspiracija mnogim djelima poput romana, slikovnica i opere. Poštanska služba SAD-a izdala je i poštansku markicu u njegovu čast, dok su njegove stvari izložene u Povijesnom muzeju LGBT-a u San Franciscu.

Harveyju je 2009. godine tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama posthumno dodijelio Predsjedničku medalju slobode, dok je iste godine guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio 22. svibnja, njegov rođendan, kao Dan Harveyja Milka, uvrstivši ga i u Kalifornijsku kuću slavnih.

 

Između ostalog, Harvey je 2008. godine dobio i svoj biografski film Milk gdje se u glavnoj ulozi našao glumac Sean Penn. Film redatelja Gusa Van Santa Pennu je donio Oscara za najboljeg glumca, a njemu onoga za najbolji originalni scenarij. Također, u filmu su sudjelovali i pojedini statisti koji su bili prisutni i na stvarnim događajima poput Milkovog Govora nade održanog 1978. godine.

U studenom 2021. američka mornarica lansirala je USNS Harvey Milk, prvi brod američke mornarice koji je dobio ime po homoseksualnoj osobi, a na krštenju broda tajnik mornarice je rekao: "Predugo su mornari poput mlađeg poručnika Harveyja Milka bili prisiljeni biti u sjeni ili su, još gore, bili protjerani iz naše voljene mornarice."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.