Tjednih Top 5 : Kult inspektora Carusoa

CSI, jedna od trenutno najpopularnijih televizijskih franšiza do sada je izrodila dva spin-offa (Miami i New York), stripove, video igre, časopise, knjige, igračke, muzejsku izložbu, a do današnjeg dana snimljeno je nešto manje od 600 epizoda koje se uspješno emitiraju u preko 200 zemalja i imaju publiku od otprilike dvije milijarde gledatelja. Utjecaj showa toliki je da se vremenom stvorio tzv. "CSI efekt".

Naime, riječ je nerealnim očekivanjima porote koja, potaknuta onim što gleda u CSI-u, od stvarnih forenzičara očekuje isti stupanj efikasnost što ponekad graniči s ludošću. S druge strane, "CSI efekt" rezultirao je i daleko sposobnijim zločincima koji su daleko vještiji u prikrivanju tragova koji bi istražiteljima mogli pomoći prilikom otkrivanja počinitelja.

Ipak, jedan od najvećih doprinosa pop kulturi svakako je Horatio Caine, istražitelj CSI: Miami ekipe kojeg je utjelovio David Caruso i koji se vremenom nametnuo kao jedna od najupečatljivijih TV ličnosti zahvaljujući svojim "one-linerima" i iskuliranom načinu obavljanja… Pa… Uglavnom svega što radi.

1. Parkiranje u velikom stilu

Jedan od vjerojatno najpopularnijih YouTube clipova svakako je "burn baby, burn" u kojem vječno ležerni Horatio Caine potpuno opušteno napušta Mercedes sekundu prije velike eksplozije. Naravno, u slow motionu. Inače, epizoda "Curse of the coffin" iz koje je ovaj isječak i preuzet, jedna je od klasičnih CSI epizoda koja počiva na gotovo suludom campy scenariju (radnja se vrti oko vudu prokletstva, a za trajanja epizode u plamenu nestaje i "začarani" laptop) koji je sablaznio prosječne gledatelje i oduševio najvjernije obožavatelje.

2. Velika kompilacija Caineovih "one-linera"

Horatio Caine postao je jedan od najvećih zahvaljujući urnebesno otrcanim James Bond izjavama u neprimjerenim trenucima. "One-lineri" ponekad su toliko očajni da prave puni krug i postaju ne samo zabavni već i vrijedni kultnog statusa. Kompilacija vjernih obožavatelja pomoći će laicima da upiju svu raskoš ovog kralja campa.

3. Jim Carrey kao Caine

Gostujući kod Davida Lettermana Jim Carrey pokazao je da štuje kult ličnosti Davida Carusoa i servirao jednu od najboljih imitacija ovog popularnog istražitelja. Carreyev YouTube clip prisutan je već godinama i do danas su ga pogledali deseci milijuna posjetitelja.

4. Ekipa CSI-a imitira Cainea

Iako se nitko od članova glumačke ekipe nije približio imitaciji Jima Carreya, riječ je o pokušajima vrijednima pažnje. Ovdje valja spomenuti i da Urban Dictionary daje detaljni priručnik svim budućim imitatorima istražitelja Cainea. Potencijalni imitatori trebali bi se držati pet osnovnih pravila:

a) Ruke moraju biti na bokovima
b) Stavite sunčane naočale radi dramskog efekta, skinite ih i ponovno ih stavite (sunčane naočale nose se i u zatvorenim prostorima)
c) Nikada se ne obraćajte ljudima gledajući ih direktno u oči (jer vi ste prekul za takvo što)
d) Vaš govor mora biti prepun dramatičnih stanki (ovdje valja pripaziti da se ne stvori efekt Williama Shatnera iz originalnog Star Treka)
e) Prije uvodne "Won't be fooled again" grupe The Who valja učiniti malu pauzu, okrenuti se za 45 stupnjeva i tek onda izaći iz kadra

5. Caine u Simpsonima

Ni jedan pop kulturalni fenomen ne može proći bez osvrta u popularnim Simpsonima koji su također odali počast zvijezdi CSI-a.

BONUS:

Mnogi smatraju da se prvi Horatio Caine pojavio u legendarnom sitcomu "Seinfeld". Mora se priznati da mlađahni i nimalo riđi detektiv iz Seinfelda pokazuje zavidne znakove "karuzovštine".

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.