Tjednih top 5: Ateizam

IAKO živimo u zemlji opterećenoj vjerom i problemima koje izaziva življenje suprotno učenjima Biblije, zanimljivo je da propitivanje vjere vrlo rijetko pronalazi put do mainstream medija. Ateisti i agnostici u ovoj su zemlji nešto kao "tiha struja". Njihovog ste postojanja svjesni, ali kao da nije umjesno iznositi svoje bezbožničke stavove jer postoji velika vjerojatnost da ćete nekog povrijediti. Realno, nitko vas neće staviti u gori položaj zato što negirate postojanje Više sile, ali pametnije je previše ne razglabati o tome jer mogli biste naići na negodovanje. Predsjednik je agnostik, ali njegov svjetonazor više je "križ koji nosi" ili politička trivia koja je u vrijeme izbora pridonosila padu popularnosti kod onih koji bi rađe izabrali bogobojaznog ignoranta nego sposobnog agnostika. Nešto u stilu "eto, takav sam, ali to me ne čini lošim čovjekom". Kao da je ne vjerovati u bajke nešto čega bi se trebalo sramiti.

Inicijativa za sekularizam prošle je godine zagrebačke tramvaje pokušala ukrasiti natpisima "Bez boga, bez gospodara", ali ta je priča završila neslavno jer domaći ateisti u svoja četiri zida mogu raditi što god žele, no, čim svoja "paradiranja" pokušaju prenijeti na ulice, imamo problem. Nešto kao homoseksualci čiju paradu nikada nećete vidjeti jer nikog nije briga. O ateizmu se jednostavno ne priča. Zabavna industrija uopće se ne bavi ovim problemom jer riječ je o tobože ozbiljnoj temi s kojom nema šale pa nemamo ni previše poznatih Hrvata koji bi držali tu stranu u medijima. Što i nije čudno jer živimo u zemlji u kojoj se crkva bavi filmom, ali filmaši kao da se ne usude baviti crkvom.

Pitanje vjere i vani je iznimno važna tema, ali američki i britanski stand-up komičari već se godinama njome bave na jedan zabavan i svjež način, pomičući granice i pretvarajući cijelu priču u nešto o čemu se raspravlja na dnevnoj bazi. Na ovim se prostorima taj tip komedije nikada nije uhvatio pa smo prepušteni ovaj tip inteligentne zabave potražiti "preko bare", a kandidata je više nego dovoljno.

1. George Carlin

Legenda američkog stand-upa George Carlin preminuo je prije točno dvije godine, ali iza njega ostao je cijeli niz odličnih stand-up specijala u kojima se redovito bavio vjerskim temama. Otkad se deklarirao kao ateist, Carlin je redovito briljirao svojim opažanjima vezanim uz organiziranu religiju. U sjećanjima mnogih zauvijek će ostati njegov odlični segment "Religion is bullshit" ili popularno svođenje deset Božjih zapovijedi na samo dvije, plus jedna bonus zapovijed – "svoju ćete vjeru držati za sebe". Oni zainteresirani za njegove nastupe trebali bi provjeriti svih 12 HBO specijala, kao i pročitati njegovu knjigu "Brain droppings".

2. Bill Maher

U svijetu stand-upa vrlo je malo onih koji su s tolikim žarom kritizirali crkvu i organiziranu religiju kao što je to slučaj s odličnim Billom Maherom, voditeljem talk-showa "The real time with Bill Maher" i autorom popularnog dokumentarca "Religulous" koji stoji kao magnum opus njegove dugogodišnje borbe za zdrav razum. Iako se jasno deklarirao kao agnostik, u nekoliko je navrata jasno dao do znanja da bi na Dawkinsovoj ljestvici zasigurno bio sedmica, kao i njegov kolega Christopher Hitchens (novinar, književnik i kolumnist čija bi knjiga "Bog nije velik" trebala postati obavezno štivo) koji je s vremenom postao omiljeni gost svaki put kada se Vatikan nađe na udaru medija.

3. Sarah Silverman

Sarah Silverman nekima se doživotno zamjerila nakon prve sezone svog odličnog sitcoma "Sarah Silverman Program" u čijoj je posljednjoj epizodi doslovno vodila ljubav s Bogom koji je, uzgred rečeno, crnac. Kontroverza je prati kroz cijelu karijeru, a posljednja se dogodila nakon što se našalila na račun holokausta. Svi zainteresirani trebali bi pogledati njen "Jesus is magic". Ipak, mnogi će njen kratki videoklip "Sell the Vatican, feed the world" istaknuti kao jedan od najsjajnijih trenutaka njene karijere, jer pogodila je "u sridu" i postavila sasvim razumno pitanje.

4. Ricky Gervais

Genijalni autor odličnih podcastova i serija kao što su "The Office" i "Extras" na glasu je i kao jedan od najboljih britanskih stand-up komičara čiji su nastupi redovito rasprodani. DVD izdanja njegovih turneja "Animals", "Politics" i "Fame" također su iznimno popularna, a komičar se često bavio Biblijom koju analizira i postavlja razumna pitanja. Iako je "The life of Brian" bez ikakve sumnje najbolja i najinteligentnija religijska satira koju možemo pronaći na jednom DVD-u, ljubitelji tog tipa humora trebali bi baciti oko na njegov "The invention of lying" koji je podbacio kao romantična komedija, ali sasvim je solidna satira koju vrijedi pogledati.

5. Patton Oswalt

Iako je u ovim krajevima Patton Oswalt najpoznatiji kao glumac koji je posudio glas štakoru Remyju u izvornoj verziji Pixarova "Ratatouillea", riječ je poznatom komičaru koji se ove teme dohvatio u odličnom segmentu "Sky Cake" koji možete pronaći na njegovu DVD-u "My weakness is strong".

ATEISTIČKI BONUS:

1. Julia Sweeney

Bivša SNL-ovka u oči javnosti upala je zahvaljujući autobiografskom monologu "Letting go of God" koji je postao iznimno popularan na internetu.

2. Seth McFarlane

Autor odličnog "Family guya" dotaknuo se ove teme u jednom od svojih kratkih crtanih filmova.

3. Rowan Atkinson

Iako je mnogima najpoznatiji kao Mr. Bean ili Crna Guja, Atkinson je u medijima bio prisutan i kao dio skupine koja se aktivno borila protiv kontroverznog zakona (Racial & Religious Hatred Bill), a njegov stav bio je jasan: "Kritizirati nekog zbog rase iracionalno je, ali kritizirati ga zbog vjere, to je pravo. To je sloboda. Sloboda kritiziranja ideje - čak i ako je riječ o iskrenim uvjerenjima - jedna je od temeljnih sloboda ovog društva. Zakon koji tvrdi da ideju možemo kritizirati i ismijavati samo onda kada nije riječ o vjerskoj ideji, vrlo je čudan zakon."

Vrijedi provjeriti i ove komičare: Eddie Izzard, Linda Smith, Dermot Morgan, Jimmy Carr, Stewart Lee, Dave Allen, Kathy Griffin, Eugene Mirman, Billy Conolly, Lewis Black, Adam Corolla, Keith Lowell Jensen, David Cross…

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.