Sve što znamo o novoj sezoni Twin Peaksa

Foto: Press

KULTNA serija devedesetih u svibnju se vraća na male ekrane, a vrijeme će pokazati može li "Twin Peaks" uz stare fanove skupiti i neke nove.

S obzirom na količinu vijesti, očito je da se Showtime pobrinuo da ništa ne bude prepušteno slučaju, ali bit će zanimljivo vidjeti imaju li Lynch i ekipa još uvijek "ono nešto" da se nametnu u daleko nemilosrdnijem okruženju nego što je bilo ono u vrijeme kada se serija prvi puta pojavila. Na kraju krajeva, ne smijemo zaboraviti da je gledanost druge sezone drastično pala nakon što je ubojica Laure Palmer otkriven, a brojke su bile toliko loše da je serija ubrzo nakon toga i ugašena.

Sve u svemu, 21. svibnja polagano se bliži, a mi ćemo se pozabaviti svim postojećim informacijama kako bismo vidjeli što nas čeka i što sve znamo o jednom od najvećih povratnika 2017.

Što ćemo točno gledati u svibnju?

Kao što smo već napisali, datum premijere je 21. svibnja, a radi se o dvosatnom specijalu nakon čega će uslijediti i druga i treća epizoda koje će biti dostupne na Showtimeovoj digitalnoj platformi. Za gledatelje uz Hrvatskoj to bi značilo da ćete s torrent sajtova već drugi dan moći skinuti prve tri epizode, a radi se o čak četiri sata sadržaja koje ste čekali od ranih devedesetih.

Ostale epizode, njih 15, nastavit će se emitirati na tjednoj bazi.

Predsjednik Showtimea, Gary Levine, već je pogledao prvu sezonu i tvrdi da se radi o "čistoj heroinskoj verziji Davida Lynch". S druge strane, radi se o predsjedniku kompanije koja seriju izbacuje pa njegovoj izjavi valja pristupiti s golemom dozom rezerve.

David Lynch i Mark Frost rade na svakoj epizodi

Mnogi su se pitali hoće li originalni tvorci serije, David Lynch i Mark Frost, ozbiljno vratiti ili će preuzeti ulogu producenata, režirati samo prvu epizodu i ostatak prepustiti mladim snagama. Odgovor imamo, a Frost i Lynch radit će sve epizode. Iako je Lynch režirao samo šest epizoda originalne serije, a Frost bio suscenarist na 11 epizoda, ovog puta preuzet će brigu o svim epizodama. Ovo je ujedno i prvi Lynchev redateljski pothvat od 2006., kada je snimio "Inland Empire".

O čemu se radi?

U ovom trenutku malo se toga zna o zapletu novih epizoda. I Lynch i Frost bili su izuzetno tajnoviti (što i nije iznenađenje jer takvi su bili i tijekom rada na originalnoj seriji), a čak ni u vremenu kada sve izađe na svjetlo dana mjesecima ili čak godinama prije, ovog puta nije bilo "curenja" i nemamo pojma što će se dogoditi.

Budući da zaplet s ubojstvom Laure Palmer može i ne mora biti u centru radnje, ona će se bez ikakve sumnje vratiti u nekom obliku jer radnja serije nastavlja se točno 25 godina nakon događaja u posljednjoj epizodi. Baš kao što je Laura i predvidjela. No. više od toga ne znamo jer čak su i glumci vidjeli samo dijelove scenarija povezanih isključivo s njihovim likovima.

Vraća se većina originalne postave

Gotovo svi (preživjeli) članovi originalne postave vratit će se u novoj sezoni. Kyle MacLachlan vraća se kao Dale Cooper, ali tu i Sheryl Lee kao Laura Palmer. Budući da se radi o preko 200 govornih uloga, cijelu listu možete vidjeti OVDJE.

Ono što je lakše navesti jest tko se neće pojaviti. Među njima su Michael Ontkean koji neće ponoviti ulogu šerifa Harryja S. Trumana, Piper Laurie (Catherine Martell), Lara Flynn Boyle (Donna Hayward), Joan Chen (Josie Packard), Michael J. Anderson (Čovjek s Drugog mjesta ili jednostavnije, "onaj patuljak") i Heather Graham (Annie Blackburn). Dakako, treba uzeti u obzir da bi se neki od ovih glumaca mogli pojaviti u manjim ulogama, ali neke od njih zamijenili su drugim glumcima.

Nedavno preminuli Miguel Ferrer (agent Rosenfield) snimio je svoje scene prije smrti kao i Catherine E. Coulson (Log Lady) koja ej umrla u rujnu 2015., baš kad je serija počela sa snimanjem.

U međuvremenu su preminuli i Frank Silva (BOB) i Don David (Major Briggs), a vidjet ćemo kako su se Lynch i Frost snašli s njihovim zamjenama i hoće li ih uopće biti.

Dolazi hrpa novih likova

Kao što smo već napisali, postoji preko 200 govornih uloga, a među njima su i mnoga poznata imena od kojih ćemo navesti samo neka: Amanda Seyfried, Naomi Watts, Tom Sizemore, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern, Ashley Judd, Michael Cera, Jim Belushi, Monica Bellucci, Matthew Lillard te glazbenici Trent Reznor i Eddie Vedder.

Nova sezona, stare lokacije

Kao i prve dvije sezone i nove epizode snimat će se na lokacijama u Snoqualmieju i North Bendu u saveznoj državi Washington te Južnoj Kaliforniji, pustinji Mojave. Dijelovi radnje snimani su u Parizu, a snimanje koje je trajalo od rujna 2015. do travnja 2016. obuhvatilo je scene u poznatom restoranu koje u seriji nosi naziv Double R Diner. Štoviše, restoran (u stvarnosti se zove Twede's Diner) ponovno je preuređen kako bi izgledao identično kao i u epizodama iz devedesetih.

Hoće li biti više od jedne sezone?

Na to pitanje još nema konačnih odgovora. Frost i Lynch odmah su na početku izjavili da je ovo sezona koja će zaključiti i na najbolji mogući način okončati nikad dovršenu priču Twin Peaksa. S druge strane, Lynch je nedavno izjavio i "nikad ne reci nikad" kad su mu postavili isto pitanje.

Sherilyn Fenn tijekom jednog intervjua izjavila je da joj je Lynch tijekom snimanja priznao da sve ovisi o tome hoće li se serija svidjeti gledateljima ili ne.

"Najteži dio je napisati scenarij. Treba sjesti i to napisati. Ako im se svidi, napravit ću ih još", parafrazirala ga je Fenn u istom intervjuu.

Što nam je otkrio Mark Frost?

U svom romanu "The Secret History of Twin Peaks", Mark Frost otkrio je mnogo toga o seriji, ali ništa predramatično. Radnja se odvija u vrijeme kada originalna serija završava, a doznajemo da je Audrey Horne jedina koja preživljava eksploziju u banci.

Upoznajemo i lik šerifa Franka Trumana, starijeg brata Harryja Trumana koji je bio šerif prije njega. Mnogi nagađaju da će upravo glumac Robert Forster utjeloviti lik Franka, a ne Harryja kao što su neki pisali. U romanu doznajemo i da major Briggs sumnja da se Dale Cooper iz Crne kolibe nije vratio isti. No, to je više manje to.

Glazba

Twin Peaks ne bi bio isti bez nezaboravne glazbe, ali fanovi nemaju razloga za brigu jer vraća se i skladatelj Angelo Badalamenti koji je skladao glazbu i za novu sezonu. Vraća se i Julee Cruise, pjevačica koju pamtite iz originala. Showtime je objavio i video u kojem možemo vidjeti Badalamentija kako svira novi aranžman skladbe "Laura Palmer's Theme".

Kako se u sve uklapa "Twin Peaks: Fire Walk With Me"

Kontroverzni prequel iz 1992. neke je iznenadio, druge zbunio, a treće raživcirao. Ono što znamo jest da je posljednjih sedam dana života Laure Palmer izuzetno bitno Lynchu koji je tijekom razgovora s fanovima sugerirao da će to što znamo imati određeni utjecaj na radnju novih epizoda.

Naime, radnja filma zbiva se godinu dana prije onoga što se dogodilo u seriji i bavi se istragom ubojstva konobarice Terese Banks da bi se prebacila na posljednjih sedam dana života Laure Palmer. Uglavnom, čini se da bi film mogao biti bitan za novu seriju pa imate vremena ponoviti gradivo.

Što smo doznali iz trailera?

Doznali smo da je posljednja scena (ona u kojoj Cooper gleda svoj krvavi odraz u razbijenom zrcalu i vidi BOB-a) bitna za novu priču.

U drugom teaseru gledamo scenu leša Laure Palmer da bi se zatim pojavila i njezina poznata fotka s mature koja se nalazi na zidu s dokazima. To bi značilo da je ovo ubojstvo i dalje bitno u novim epizodama.

Što se događa iza kamera

Nakon mjeseci čekanja, Entertainment Weekly objavio je reportažu sa snimanja, a osim članova originalne postave vidjeli smo i gomilu poznate ikonografije kao što su krafne, pita od trešanja, kava i sove, a tu je i misteriozna plava ruža koju smo prvi puta vidjeli u "Fire Walk With Me":

Iako Lynch nije otkrio ništa što već ne znamo, izvršni direktor Showtimea David Nevins rekao je: "Ono što će gledatelje zadovoljiti u novoj verziji je dublje istraživanje svega vezanog za seriju. Što je Crvena soba? Kako Crvena soba funkcionira? Gdje je agent Cooper? Može li se vratiti?"

Znači li to da se iz druge dimenzije vratio zli Cooper? Doznat ćemo u svibnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.