Srušio rekord: 17-godišnji Amerikanac sam oplovio svijet!

ZAC SUNDERLAND, 17-godišnji Amerikanac iz Thousand Oaksa, najmlađi je mornar koji je sam oplovio svijet. Kako prenosi Los Angeles Times, Zac se s putovanja vratio danas u 10:30 sati po lokalnom vremenu.

Prevalio 25 tisuća milja

Marinu del Rey, tada još 16-godišnji Zac, napustio je 14. lipnja prošle godine, prije 13 mjeseci, sa željom da postane najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet. Želja mu se i ostvarila, čime je ujedno srušio prijašnji rekord kojeg je 1999. godine postavio 18-godišnji Australac Jesse Martin. 

Zaca su danas dočekale stotine ljudi, od kojih su mnogi komentirali da je "otišao kao dječak, a vratio se kao muškarac". Nakon odlaska prema zapadu, Zac je prešao tri oceana i pet mora, ekvator je prošao čak dva puta, čime je ukupno prevalio 25 tisuća milja. Na svom putu preživio je, između ostalog, strah od pirata, slom kormila, bočnice i poprečne pregrade, te je bio gotovo potpuno preplavljen. Danas, nakon mjeseci provedenih na moru, vratio se u svoj skroman dom koji dijeli sa šestero mlađe braće i sestara. Iz poštovanja, njegovi roditelji nisu u međuvremenu dali njegovu sobu na korištenje ostaloj braći, već su u njoj držali majice i ostale suvenire koje je prodavao na svojoj web stranici.

Svaki dan drugačiji

Nakon što je krenuo na put, mnogi su kritizirali Zacove roditelje, pitajući se koliko je mudro pustiti sina tinejdžera u riskantnu avanturu. "Vožnja brodom cijeli je naš život, a otac Laurence je osjetio veliku dozu odgovornosti. Zac je sa sobom imao najbolju sigurnosnu opremu, od satelitskog telefona do vlastitog meteorologa. S modernom tehnologijom nema razloga da ne uspije", objasnila je njegova majka Marianne Sunderland.

"Otišao je s mišlju da zna sve o životu, a razlika je u tome što to sada uistinu i zna. Kad mu sada pogledam u oči, vidim da je postao puno veći mislilac. Sada nastoji predvidjeti mnoge stvari, prije nego se dogode", nadovezao se njegov ponosni otac Laurence. "Najteža stvar je naviknuti se da ništa više nije normalno. Svaki dan je drugačiji. Uistinu se teško naviknuti na činjenicu da zapravo nikad nisi nigdje", rekao je Zac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.